Trauksme psihiatrijā strādājošām māsām - Zenovjeva, Sņežana (Latvijas Universitāte, 2023)
Autores darbs “Trauksme psihiatrijā strādājošām māsām” sastāv no teorētiskās un praktiskās daļas. Darba mērķis ir noskaidrot trauksmes līmeni psihiatrijā strādājošām māsām. Pētniecības hipotēze - psihiatrijā strādājošo māsu trauksmes līmenis ir paaugstināts. Pētījumi rāda, ka ar trauksmi saistītie traucējumi ir biežākie psihiskie traucējumi vispārējā populācijā, un trauksmes klīniskās izpausmes pavada daudzas citas somatiskās patoloģijas. Patoloģiska trauksme samazina indivīda spēju veiksmīgi cīnīties ar dzīves izaicinājumiem, reducē darba produktivitāti un izsmeļ medicīniskos resursus. Līdz ar to valsts ir ieinteresēta izvirzīt par prioritāti samazināt ar trauksmi saistītus traucējumus darba spējīgo iedzīvotāju vidū, tostarp arī strādājošām māsām. Praktiskajā daļā tiek apkopoti anketu analīzes rezultāti, kas ir attēloti attiecīgos grafikos. Apkopojot pētījuma rezultātus var secināt, ka psihiatrijā strādājošām māsām ir vērojams paaugstināts trauksmes līmenis. Darba noslēgumā ir apkopoti secinājumi un priekšlikumi, ar kuru palīdzību varētu mazināt trauksmes simptomus psihiatrijā strādājošām māsām.

This work "Anxiety for nurses working in psychiatry" consists of a theoretical and practical part. The aim of the work is to determine the anxiety level of nurses working in psychiatry. The research hypothesis is that the anxiety level of nurses working in psychiatry will be high. The theoretical part of this work examines the research which shows that anxiety-related disorders are the most common psychiatric disorders in the general population, and that many other somatic pathologies accompany the clinical manifestations of anxiety. Pathological anxiety reduces an individual's ability to successfully deal with life's challenges, reduces productivity at work and is a burden on scarce medical resources. Therefore, it is a priority for the state to reduce anxiety-related disorders among the working population, including working nurses. The practical part summarizes the results of the analysis of the questionnaires, which are presented in graphs. Summarizing the results of the study, it can be concluded that nurses working in psychiatry have an increased level of anxiety. At the end of the work, conclusions are drawn and proposals are made which should help to reduce the anxiety symptoms of nurses working in psychiatry. Keywords: anxiety, depression, level of anxiety, mental health, Spielberger Anxiety Scale, mental illness.
Anxiety for nurses working in psychiatry
Keywords: Medicīna; trauksme; depresija; trauksmes līmenis; garīgā veselība; Spīlbergera trauksmes skala