Datorizētā redzes treniņa izpēte: verģences vieglums - Kosoņa, Anastasija (Latvijas Universitāte, 2024)
Darbs ir uzrakstīts latviešu valodā uz 27 lapaspusēm. Tas satur 15 attēlus, 4 tabulas un 44 atsauces uz literatūras avotiem. Darba mērķis bija novērtēt datorizēto verģences viegluma spēļu ietekmi uz verģences viegluma (cikli / min) parametru uzlabošanos, izmantojot EYEDOO redzes treniņu programmatūru. Pētījumā piedalījās 20 dalībnieki, kas astoņpadsmit sesiju garumā trenēja redzes funkcijas, kā arī piedalījās četrās redzes funkciju pārbaudēs, kas notika pirms, starp un pēc redzes treniņu sesijām. Tika novērtēta verģences viegluma rādītāju dinamika un to ietekmējošie faktori. Analizējot iegūtos rezultātus tika secināts, ka pēc EYEDOO redzes treniņiem vidējais reakcijas laiks uz stimulu krustotās un nekrustotās disparitātes gadījumā samazinās un ir aptuveni vienāds (p = 0,09). Novērtējot verģences viegluma rādītāju dinamiku (cikli / min) tika konstatētas statistiski nozīmīgas atšķirības starp pirmo un pēdējo redzes funkciju pārbaudi (p = 0,02). Atslēgvārdi: verģence, verģences vieglums, redzes treniņi, izkliedēto punktu stereogrammas

The thesis is written in Latvia on 27 pages. It contains 15 figures, 4 tables and 44 references. The aim of the work was to evaluate the effect of computerized vergence facility games on the improvement of vergence facility (cycles / min) parameters using the EYEDOO vision training device. The study involved 20 participants who trained visual functions over eighteen sessions and also took part in four visual function tests that took place before, between and after the visual training sessions. The dynamics of vergence facility indicators and their influencing factors were evaluated. Analyzing the obtained results, it was concluded that after EYEDOO vision training, the average response time to the stimulus in the case of crossed and uncrossed disparity decreases and is approximately the same (p = 0.09). When evaluating the dynamics of vergence facility indicators (cycles / min), statistically significant differences were found between the first and last test of visual functions (p = 0.02). Key words: vergence, vergence facility, vision training, random dot stereogramms
Studying Computer-Assisted Vision Training: Vergence Facility
Keywords: Optometrija; verģence; verģences vieglums; redzes treniņi; izkliedēto punktu stereogrammas