"Pamestās" vietas un objekti ainavu plānošanā. Svētes pagasta piemērs - Markova, Madara (Latvijas Universitāte, 2021)
Maģistra darba “”Pamestās” vietas un objekti ainavu plānošanā. Svētes pagasta piemērs” mērķis ir definēt pamestās teritorijas Svētes pagastā, kā arī izstrādāt priekšlikumus pamestu vietu un objektu attīstības plānošanai Svētes pagastā. Maģistra darba laikā veikta teorētiskā jautājuma izpēte, realizēta iedzīvotāju iesaiste, kā arī organizētas diskusijas ar Jelgavas novada pašvaldības speciālistiem. Ainavu stāvoklis un raksturs vērtējams tieši lokālā mērogā, identificējot dažādas vietas un objektus, kas ir nozīmīgi vietējiem iedzīvotājiem. Viens no aktuāliem problēmjautājumiem lauku ainavā ir pamestās vietas un objekti, kuru esamība negatīvi ietekmē vietējos iedzīvotājus. Pamestu vietu un objektu definēšana sniedz pašvaldībai iespēju mērķtiecīgi risināt to attīstības plānošanu, gan piesaistot projektu līdzfinansējumu, gan informējot iedzīvotāju mērķgrupas par jau pastāvošajām iespējam un atbalsta mehānismiem, gan pievēršot uzmanību esošajām vērtībām.

Master's thesis ““Abandoned” places and objects in landscape planning. Case of svēte parish” aim is to defineabandoned places and objects in Svēte Parish, as well as to develop proposals forplanning the development of abandoned places and objects in Svēte Parish.During the master's thesis, the research of the theoretical issue was carriedout, the involvement of the locals was realized, as well as discussions withthe specialists of Jelgava municipality were organized. The condition and nature of landscapes can be assessed on a local scale, identifying varioussites and sites that are important to local people. One of the current problemsin the rural landscape is abandoned places and objects, the existence of whichhas a negative impact on the local population. Defining abandoned places andobjects provide the local government with an opportunity to purposefullyaddress their development planning, both by attracting co-financing of projects, by informing the target groups of the locals about the existing opportunitiesand support mechanisms, and by paying attention to existing values.
"Abandoned" places and objects in landscape planning. Case of Svēte parish
Keywords: Arhitektūra; pamestas vietas; pamesti objekti; lauku ainavu plānošana; Svētes pagasts