Ontoloģiju izmantošana pārvaldības procesu vadībā - Ozols, Valdis (Latvijas Universitāte, 2011)
Procesu aprakstīšana un modelēšana pārvaldības u.c. uzdevumu risināšanai vēl aizvien ir aktuāls, it īpaši ņemot vērā nepārtraukti pieaugošās prasības pret atbalstošo sistēmu spējām pielāgoties procesu izmaiņām. Automatizēšana ir viens no galvenajiem produktivitātes celšanas līdzekļiem, attiecīgi tiek meklētas iespējas rast iespēju automatizēt arī dažādus biznesa procesu atlasīšanas, plānošanas un citus uzdevumus, kas ir saistīti ar biznesa procesu pārvaldību. Darbā tiek apskatītas ontoloģijas kā iespējamais risinājums procesu aprakstīšanas vajadzībām un problēmām, salīdzinātas apzinātās esošās pieejas un risinājumi, kā arī tiek apskatītas potenciālās tiešās procesu reprezentēšanas ontoloģiju veidā iespējas. Ir izveidots un izmēģināts ontoloģiju pielietojums risku piesaistei procesiem un tā iespējas ietekmes izvērtēšanai.

Process mapping and modeling for purposes of business process management still is very challenging area due to constantly growing need for ever speeding changes and adaptations of processes and their supporting systems. Additional requirements stem from need to apply automation in process management areas which previously were exclusively for manual operations, such as querying for processes depending on their inner details or carrying out potential process change impact analysis. Work describes identified uses of ontology for purposes of process description and process management, compares existing approaches and solutions, as well as reviews possible additional uses of direct process representation approaches. Ontologies as a solution has been created and tested for support of risk impact evaluation in the process execution context.
Using ontology for business process management
Keywords: Datorzinātne