Ārtelpas gaismas piesārņojuma novērtējums Rīgā, Vecmīlgrāvja un Sarkandaugavas pilottteritorijās - Veigule, Laura (Latvijas Universitāte, 2022)
Gaismas piesārņojums mūsdienās tiek uzskatīts par vienu no visstraujāk augošajiem vides piesārņojuma veidiem, kam piemīt negatīva ietekme gan uz apkārtējo vidi, gan cilvēka labklājību. Tomēr Latvijā gaismas piesārņojums joprojām ir relatīvi mazizpētīts jautājums. Bakalaura darba mērķis ir noskaidrot antropogēni radītā gaismas piesārņojuma līmeni divās Rīgas pieostas apkaimju – Vecmīlgrāvja un Sarkandaugavas – pilotteritorijās diennakts tumšajā laikā. Lai realizētu bakalaura darbā izvirzīto mērķi, tika veikti tiešie piezemes apgaismojuma mērījumi un nakts debesu spilgtuma mērījumi, kā arī gaismas piesārņojuma veidu un avotu kvalitatīva novērtēšana pilotteritorijās. Iegūtie rezultāti liecina par salīdzinošu augstu antropogēni radītā gaismas piesārņojuma līmeni: lai gan abu pilotteritoriju piezemes apgaismojuma intensitāte kopumā ir zema, to teritorijās ir plaši sastopami gaismas piesārņojuma avoti, un nakts debesu spilgtums ir stipri gaismas piesārņojuma ietekmēts.

Light pollution is considered to be one of the fastest growing forms of environmental pollution, which has a negative impact on both the environment and human wellbeing. However, light pollution is still a relatively unexplored issue in Latvia. The aim of the bachelor's thesis is to determine the level of anthropogenic light pollution in two near-port neighbourhoods of Riga – Vecmilgravis and Sarkandaugava – during the dark hours of the day. In order to achieve the objective set in the bachelor's thesis, direct light intensity and night sky brightness measurements and qualitative assessment of light pollution types and sources in pilotteritories was done. The results indicate a relatively high level of anthropogenic light pollution in both pilot teritories: although the intensity of direct light intensity in both pilot areas is generally low, light pollution sources are widespread, and the night sky brightness is strongly affected by light pollution.
Light Pollution Assesment in Riga, Vecmilgravis and Sarkandaugava pilot territories
Keywords: Vides zinātne; gaismas piesārņojums; apgaismojums; nakts debesu spilgtums; ārtelpa