Iedzīvotāju migrācija un pilsētas zaļās teritorijas Daugavpilī - Leiskins, Renārs (Latvijas Universitāte, 2023)
Pilsētas visā pasaulē saskaras ar dažādām problēmām un izaicinājumiem, vērtējot un risinot ar klimatu saistītas problēmas kā arī sociālos procesus pilsētā. Arī pilsētas zaļās teritorijas ir nozīmīgas, mazinot sociālo nevienlīdzību un ar klimata pārmaiņām saistītos procesus. Šī nozīme var izpausties arī saistībā ar iedzīvotāju skaita izmaiņu ietekmējošiem faktoriem, īpaši migrāciju, zaļajām zonām piesaistot konkrētas iedzīvotāju grupas. Bakalaura darbā “Iedzīvotāju migrācija un pilsētas zaļās teritorijas Daugavpilī” tādējādi tiek izvērtēta telpiskā saistība starp pilsētas zaļajām teritorijām un migrāciju Daugavpils pilsētā. Pētījuma teritorija izvēlēta, jo Daugavpilī, līdzīgi kā citās postsociālistiskajās pilsētās Centrāleiropā un Austrumeiropā, ir nevienlīdzīgs pilsētas zaļo teritoriju izvietojums. Darba mērķis ir izvērtēt pilsētas zaļo teritoriju un tās telpisko saistību ar migrāciju 2020.-2021. gadā Daugavpils pilsētā. Formālās zaļās zonas tiek uzskatītas mūsdienās par relatīvi ekskluzīvu pilsētvides sastāvdaļu, kas var kalpot kāmotīvs dzīvesvietas maiņai. Lai izvērtētu telpisko saistību starp pilsētas zaļajām teritorijām un migrāciju, darbā izmantoti 2021. gada Tautas skaitīšanas un dažādu valsts institūciju un uzņēmumu publicētie dati par demogrāfiskajām un socio-ekonomiskajām norisēm Daugavpils pilsētā, kā arī dažādu datu turētāju atvērtie ģeotelpiskā informācija par pilsētas zaļo teritoriju izvietojumu. Bakalaura darba pirmajā nodaļā tiek izklāstīts pilsētas zaļās teritorijas koncepts un tās veidi. Otrajā nodaļā tiek izskatīta migrācijas formu daudzveidība un piemēri pilsētas zaļo teritoriju un iedzīvotāju migrācijas izpētē. Pārējās nodaļās tiek apzinātas pilsētas zaļās teritorijas ar uzsvaru uz formālajām zaļajām zonām un to sasniedzamība dzīvesvietu mainījušajiem Daugavpilī.

Cities worldwide face various challenges in understanding and managing climate impacts and urban social change. Urban green spaces (UGS) play a huge role in curbing the negative impacts of inequity and climate change. The patterns of residential mobility are greatly influenced by people's perceptions of the city and are the main driver in redistributing the population in Latvia. Bachelor’s thesis “Residential mobility and urban green spaces in Daugavpils” tries to evaluate spatial connectivity between UGS and residential mobility in Daugavpils city. The city has been chosen for research, because as many cities in Central or Eastern part of Europe with postsocial environment Daugavpils also has unevenly distributed UGS across the city. The aim of Bachelor’s thesis is to estimate spatial connectivity between urban green spaces with focus on formal green spaces and residential mobility in Daugavpils city in year 2020-2021. Formal green spaces are considered to be an exclusive land parcel in a city environment with being one of the drivers and factors for migration which can be explained with different socio-economic and demographic variables. To examine spatial connectivity between UGS and residential mobility in Daugavpils city 2021 Population Census data have been used, as well as other published data from several institutions about socio-economic and demographic indicators and open geospatial data have been used to acknowledge UGS at municipality level. The thesis consists of five main parts. The first describes concept of the urban green spaces and its forms. The second tells about forms of migration and examples of previous research of attractiveness of residence in context with the importance of UGS. Other chapters acknowledge distribution of UGS and its accessibility and connectivity in accordance with spatial patterns of one year (2020-2021) migrants.
Urban green space and migration in Daugavpils city
Keywords: Ģeogrāfija; pilsētas zaļās teritorijas; iedzīvotāju migrācija; Daugavpils; Tautas skaitīšana