Blokķēdes tehnoloģija kā organizācijas inovāciju veicējs - Starostins, Antons (Latvijas Universitāte, 2020)
Blokķēdes tehnoloģija kļuva plaši pazīstama 2017.gada beigās kriptovalūtas Bitcoin cenas straujas kāpšanas dēļ. Taču vienprātības algoritmi, kas ir blokķēdes tehnoloģijas pamatā, jau ir samēra labi izpētīti vairākas desmitgades. Šie algoritmi ir domāti patiesības noteikšanai sadalītā sistēmā, kur dalībnieku integritāte nav ietverta. Ir jāatzīst, ka Bitcoin ir pirmais veiksmīgais šo ideju iemiesojums. Šis darbs pēta blokķēdes un to fundamentālās tehnoloģijas ar mērķi izprast, vai tās ir pietiekami revolucionāras, lai mainītu veidu, kā organizācijas reģistrē savus darījumus, izraisot inovāciju vilni, kad blokķēžu tehnoloģijas ieviešana kļūs par izdzīvošanas jautājumu.

Blockchain technology became widely known at the end of 2017 thanks to the spike in the price of Bitcoin cryptocurrency. Consensus algorithms that form the foundation of blockchain technology were research topics for already several decades. Those algorithms are meant for truth determination in distributed systems where participants’ integrity is not guaranteed. It should be admitted though, that Bitcoin became the first widely known successful implementation of the blockchain technology. Current paper researches blockchain and its underlying technologies with the goal to understand whether they are revolutionary enough to change the way how organizational transactions are recorded, leading to destructive wave of innovation in organizations, where the question of implementing blockchain will become a question of survival.
Blockchain as enabler of organizational innovations
Keywords: Datorzinātne; Blokķēde; Vienprātības algoritms; Inovācijas; Sadalīta virsgrāmata; Gudrais līgums