Globālās ekonomiskās krīzes un to analīze ar modelēšanas palīdzību - Birks, Jānis (Latvijas Universitāte, 2009)
Situācijā, kad pasauli piemeklējusi jauna globālā ekonomiskā krīze, aktuāli kļūst noskaidrot, kas šīs krīzes izraisa un kā no tām izvairīties nākotnē. Šī bakalaura darba mērķis ir noskaidrot, kādi ekonomiskie apstākļi veicina krīžu rašanos un kādi ir efektīvākie līdzekļi to pārvarēšanai. Lai atrastu atbildes uz uzstādītajiem jautājumiem, tiek aplūkotas ekonomiskās krīzes, kas piemeklējušas pasauli pēdējā simtgadē un iegūtā informācija izmantota, lai radītu matemātisku modeli, kas simulētu maza ciemata ekonomiku. Izmantojot izstrādāto modeli, darba gaitā tiek izmēģināta fiskālo un monetāro instrumenta iedarbība dažādu ekonomisko krīžu apstākļos. Reālu ekonomisko krīžu simulēšanas rezultātā ar modeļa palīdzību tiek izdarīti secinājumi par šo krīžu rašanās un attīstības iemesliem.

In the situation when the world is hit by a new global economic crisis, it has become essential to find out what causes these crises and how to avoid them in the future. Aim of this essay is to find out what economical aspects favors creation of these crisis and what are the most effective measures for overcoming them. To reach this goal, economic crisis from the recent century are being studied and acquired information used to create mathematical model, which would simulate an economy of a small village. By using this model, the effectiveness of monetary and fiscal measures is being researched in the situation of an economic crisis. Conclusions are derived about rise and results of actual economic crisis by simulating them in the model.
Analyzing global economic crisis with the help of modeling
Keywords: Vadībzinātne