Vizuālo metaforu izmantojums mārketingā: filozofiska analīze - Ķirsis, Domeniks Daniels (Latvijas Universitāte, 2022)
Metafora ir sastopama mums visapkārt. Visdažādākajos veidos un izpausmēs tā caurstrāvo mūsu dzīvi, sniedzot plašākas perspektīvas ikdienišķajai saziņai. Bez metaforu klātesamības informācijas apmaiņa, īpaši mūsdienu sabiedrībā, būtu virspusēja, neizteiksmīga un tukša, citiem vārdiem sakot – teju vai neiespējama. Ar metaforas palīdzību ir iespējams nodot ļoti svarīgu informāciju, uztvērējam pašam to nepamanot un neapzinoties. Šāds paņēmiens plaši tiek izmantots mārketingā ar reklāmu palīdzību, kas arī būs darba centrālais izpētes objekts. Lai izpētītu un atkodētu reklāmās apslēptās metaforas un to uzdevumus, tiks izmantotas Maksa Bleka kā arī Džordža Lakofa un Marka Džonsona idejas, kuras kalpo par pamatu Zoltāna Kovečeša un Čārlza Forsvila metaforu izpētes teorijām. Ar šo teoriju palīdzību tiks veikta praktiska analīze, kas parādīs metaforas fundamentālo un neaizvietojamo lomu reklāmas ziņojumā.

A metaphor is present all around us. Whilst taking a variety of forms and manifestations it is embedded in our life, by giving a much broader perspective to our every-day communication. Without the presence of a metaphor, the exchange of information, particularly in our society would be superficial, insignificant and empty, in other words – almost insufficient to be feasible. With the help of a metaphor, emerges a possibility of transference of important information, without the receiver ever noticing. Such technique is often exercised in the field of marketing with the help of advertisements, which will be the central object of our inquiry. The ideas of Max Black as well as those of George Lakoff and Mark Johnson, which stand as the basis for the metaphor inquiry theories of Zoltan Kovecses and Charles Forceville will be utilized to study and decode metaphors hidden in advertisements. The unity of these theories will help in providing a practical analysis, that will show the fundamental and irreplaceable role of a metaphor in advertisement.
Metaphor and its significance in advertisement: philosophical analysis
Keywords: Filozofija; Metafora; Vizuālā metafora; Konceptuālās metaforas teorija; Reklāmas ziņojumu analīze