Vajadzības izteikšanas līdzekļi Laimas Muktupāvelas romānā „Mīla. Benjamiņa” - Atare, Sanita (Latvijas Universitāte, 2008)
Sanitas Milleres bakalaura darbā „Vajadzības izteikšanas līdzekļi L. Muktupāvelas darbā „Mīla. Benjamiņa”” aplūkoti valodas līdzekļi vajadzības izteikšanai un to lietojums L. Muktupāvelas darbā „Mīla. Benjamiņa”, kas palīdz noteikt, kādus valodas līdzekļus vajadzības izteikšanai lieto rakstniece L. Muktupāvela. Latviešu valodā vajadzību vai nepieciešamību izsaka ar dažādiem valodas līdzekļiem; verba izteiksmi – vajadzības izteiksmi (debitīvu), dažādām verba formām, sintaktiskajām konstrukcijām un leksiskiem līdzekļiem. Šos līdzekļus mēdz lietot pārmaiņus – citu cita vietā -, lai gan dažādiem valodas līdzekļiem ir atšķirīgas vajadzības nozīmju nianses. L. Muktupāvelas darbā var konstatēt daudzveidīgus vajadzības izteikšanas veidus.

In the Sanitas Millere’s bachelor paper „The Means of Expressing Need in Laima Muktupāvela’s Novel "Mīla. Benjamiņa"” the language ways and means that express a need are examined, also their usage is examined in L. Muktupavela’s novel “Mīla. Benjamiņa” and that helps to determine what ways and means of language the authoresses L. Muktupāvela uses to express a need. In Latvian a need and necessity is expressed with different ways and means of language; verb mood- need mood (debitive), different forms of verb, syntactical constructions and lexicon ways and means. These ways and means are used to use by turns- one instead another although different ways and means of language have different nuance of a need senses. In L. Muktupāvela’s novel there can be ascertained varied need expression aspects.
The Means of Expressing Need in Laima Muktupāvela’ s Novel „Mīla. Benjamiņa”
Keywords: Filoloģija