Metaforas politiskajā diskursā - Kalēja, Inese (Latvijas Universitāte, 2017)
Bakalaura darba tēma ir „Metaforas politiskajā diskursā”. Šī darba tēma ir aktuāla un piemērota dziļāku pētījumu veikšanai, jo pēdējo gadu laikā politiskās runas ir kļuvušas pieejamākas plašākai sabiedrības daļai, pateicoties jaunajām tehnoloģijām un medijiem. Lai veiktu pētījumu un varētu analizēt politiskajā vidē lietotās metaforas, tiek salīdzināti vairāku autoru darbi un veidota svarīgākā teorētiskā bāze. Darbs sastāv no trīs nodaļām, kam katrai ir vairākas apakšnodaļas. Pirmajā nodaļā tiek apskatīts metaforas jēdziens un struktūra. Izmantojot dažādu autoru teorētisko literatūru, autore veido priekšstatu par to, kāda ir izpratne par metaforu valodniecībā un literatūrzinātnē. Tiek apskatīti arī metaforas tipi, struktūra un funkcijas. Otrajā nodaļā tiek veikts dots ieskats tādu jēdzienu izpratnē kā politika un diskurss. Tiek arī, izmantojot dažādu teorētisko literatūru, apskatīts kādas ir metaforu funkcijas politikas valodā. Trešā nodaļa ir praktiskais pētījums. Lai veiktu šo pētījumu, autore izvēlējās trīs plaši izmantotas politisko metaforu avotjomas – teātris, virtuve, cīņa. Izmantojot autores izvēlētus atslēgvārdus, korpusā tiek veikta meklēšana, ekscerpēti piemēri un veikta to analīze.

The theme of bachelor paper is „Metaphors in political discourse”. Lately political speeches have become more accessible to broader part of society by means of new technologies and media. That is why this theme is significant and suitable for deeper researches. To perform the analysis of metaphors used in political discourse there has been compiled a theoretical base. Paper consists from three chapters, which each has some subchapters. The first chapter is dedicated to metaphors and their structure. Using the theoretical base the use of metaphor linguistics and literature is explained. Second chapter gives a vision about politics and discourse. Also there is also given an insight about metaphors in political discourse. Third chapter contains the practical research. Author chose three widely used source domains of metaphors – theatre, kitchen, fight (struggle).The search in corpus was performed by using certain keywords. Also practical research contains analysis of discovered examples.
Metaphors in political discourse
Keywords: Filoloģija; metafora; politika; diskurss; avotjoma