Latvijas un Amerikas Savienoto Valstu lobija salīdzinājums - Bļodnieks, Toms (Latvijas Universitāte, 2014)
Pētījuma galvenais mērķis ir salīdzināt nacionālos lobijus Latvijā un ASV. Pamata uzdevums pētījumā ir meklēt gadījumus, kur un kā notiek ASV lobijs Latvijā, kā arī meklēt gadījumus, kur un kā Latvija lobē savas intereses ASV. Pētījumā tiek izvirzīta sekojoša hipotēze: Latvija ir atvērta ASV lobijam, jo ir ieinteresēta sadarbībā ar lielvalsti, savukārt ASV ir noslēgta tādu mazu valstu lobijam kā Latvija. Pētījums tiek veidots divās lielās daļās. Pirmā daļa aptver teorētisko rāmi tādiem jēdzieniem kā „lobijs”, „interešu grupas” un „nacionālās intereses”. Teorētiskajā bāzē lielu nozīmi ieņem Izraēlas lobijs ASV, kas empīriskajā daļā tiks pielīdzināts un korelēs ar Latvijas lobiju ASV, kas arī ir salīdzinoši spēcīgs un aktīvs lobijs. Par pamatu pētījumam tiek ņemts „atšķirīgo” (most different) gadījumu izpētes metodoloģijas piemērs. Pētījuma beigās tiek sniegtas atbildes uz izpētes jautājumiem, uzdevumu īstenošanu, mērķu sasniegšanu, kā rezultātā izvirzītā hipotēze apstiprinās daļēji.

The research paper aim is to compare national lobby in Latvia and the United States. The main aim of the research paper is to detect cases of the USA lobby in Latvia, as well as lobby cases of Latvia’s interests in the United States. Author pose a hypothesis: „Latvia is open to the U.S. lobbying because it is interested in co-operation with the superpower, while the U.S. is reserved for lobby of small countries like Latvia”. The research paper has two main parts. First part of the research paper includes theoretical aspects of “lobby”, “interest groups” and “national interests”. Theoretical base of the research paper includes interpretation of the U.S. – Israel lobby, which will be used in empirical part of the research paper for comparison of the lobby of Latvia in the U.S as this is example of active and strong lobby. The research is based on methodological example of most different cases. The hypothesis of the research paper is confirmed partly.
Comparison of lobby in Latvia and United States of America
Keywords: Politikas zinātne (politoloģija)