Mežaudzes struktūras izmaiņas nosusinātos mežos - Vuguls, Jānis (Latvijas Universitāte, 2011)
Latvijā mežsaimnieciskajiem mērķiem ir nosusināti 700 000 ha meža platību. Iepriekšējos pētījumos ir aprakstīts nosusināto meža ekosistēmu attīstības virziens, tomēr ir uzkrāts ierobežots informācijas apjoms par kokaudzes struktūras elementu kvantitatīvajām izmaiņām. Darba mērķis bija noskaidrot kā ir mainījusies mežaudzes struktūra 50 gadu laikā pēc nosusināšanas Vesetnieku ekoloģiskā stacionāra 5 sateces baseinos 386 ha platībā un salīdzināt šīs izmaiņas ar iepriekš aprakstītajiem nosusināto mežaudžu struktūras attīstības scenārijiem. Pētījuma rezultāti atklāj, ka mežaudzes struktūras izmaiņu gaitai ir atsevišķas kopējas tendences, palielinoties egles īpatsvaram gan valdaudzē gan arī otrajā stāvā, tomēr kopumā izmaiņas ir nevienmērīgas un precīzi neprognozējamas. Atslēgas vārdi: sukcesija, nosusināšana, šķērslaukums, kūdrāji, meža atjaunošanās

Stand structural dynamics in drained forests 700 000 hectares of forests are drained in Latvia for practical purposes. Previous studies of the drained forests describe prospective development trajectory of of those ecosystems however there is still limited amount of data about forest stand structural changes. The objectives of the study was to investigate forest stands structural dynamics withis 50 years after the drainage in five confluence basins of Vesetnieki ecological stationary and to compare the obtained data with previous studies. The results of the study shows that drained stands are more dynamic than anticipated and are not characterized by a balanced and predictable developement. Keywords: succession, drainage, basal area, peatlands, forest regeneration
Stand structural dynamics in drained forests
Keywords: Vides zinātne