Politisko korupciju ietekmējošie strukturālie faktori. Partiju finansēšanas piemērs - Stafecka, Līga (Latvijas Universitāte, 2006)
Maģistra darbs balstīts uz paradigmu, ka sabiedrības struktūras elementi veicina darbības, kas pārsniedz sabiedriskās dzīves vērtības, tādējādi izraisot politisko korupciju. Darbā tika izvirzīta hipotēze, ka sabiedrības struktūras elementi veicina tādu privātu partiju finansēšanu, kas pārkāpj sabiedrības vērtības. Taču tā kā sabiedrības struktūru veido visai daudzi elementi, tēma tika sašaurināta, padziļinātākai analīzei izvēloties vienu no tiem, proti, ienākumu nevienlīdzību sabiedrībā. Darba ietvaros, izmantojot, izmantojot Eiropas vērtību pētījuma rezultātus, Korupcijas uztveres indeksa un Džini indeksa datus par ES dalībvalstīm tiek analizēts, kā privāta partiju finansēšana ietekmē vienu no Eiropas Savienības iedzīvotājiem svarīgu vērtību – kolektīvismu. Analīzes rezultātā gūts apstiprinājums darbā izvirzītajam pieņēmumam.

The Master paper is based on paradigm that structural factors of the society foster private funding for political parties that contradicts the social values within the society. There are many structural factors that can cause political corruption but in this paper only one of them – income inequality is analyzed particularly. The Paper is based on quantitative data analyses, using the statistics from different surveys, as Corruption perception index, European Values survey. Gini index is used for income inequality measuring. The Master paper ends with the conclusion that an income inequality as one of many structural factors fosters that political parties that are funded by private sources are conflicting with the value of collectivism.
Structural factors influencing political corruption. A case of party financing
Keywords: Politikas zinātne (politoloģija)