Krāsu ietekme uz astigmātisma radītu monokulāro diplopiju - Laure, Ieva (Latvijas Universitāte, 2012)
Maģistra darbs ir uzrakstīts latviešu valodā uz 42 lapām, satur 19 attēlus, 6 tabulas un 42 atsauces uz literatūras avotiem. Darba mērķis. Izpētīt objekta krāsas ietekmi uz monokulārās diplopijas lielumu. Dalībnieki. Pētījumā piedalījās 13 cilvēki. Metode. Izmantojot datora testu, tika noteikts cilindrisku lēcu izraisītas monokulārās diplopijas lielums milimetros. Rezultāti un secinājumi. Monokulārā diplopija miopiska astigmatisma gadījumā ir lielāka objektiem zilā krāsā un hipermetropiska astigmatisma gadījumā – objektiem sarkanā krāsā. Krāsu ietekme uz diplopijas lielumu neatšķiras, mainot astigmatisma ass virzienu. Astigmatisma ass virziens ietekmē diplopijas lielumu, bet rezultāti būtiski neatšķiras. Spožuma ietekme nav lielāka par krāsu ietekmi. Atslēgas vārdi. Monokulārā diplopija, astigmatisms, krāsa.

The Master Thesis is written in Latvian on 42 pages. It contains 19 figures, 6 tables and 42 literature references. Purpose. To investigate the influence of colour on monocular diplopia. Subjects. 13 subjects participated in the experiment. Method. The special test was used to determine measurements of monocular diplopia induced by using cylindrical lenses. Results and conclusions. Monocular diplopia of blue line is greater in the case of myopic astigmatism and diplopia of red line - in the case of hypermetropic astigmatism. The influence of colour is similar for horizontal and vertical astigmatism. Monocular diplopia depends on the direction of astigmatism, but there is no statistical difference. The influence of luminance isn’t greater than the influence of colour. Keywords. Monocular diplopia, astigmatism, colour.
Effect of colour on monocular diplopia in the case of astigmatism
Keywords: Fizika