Fraktālanalīzes metožu izmantošana Latvijas ģeoloģisko struktūru izpētē - Kudlāne, Arta (Latvijas Universitāte, 2012)
Maģistra darbs tika veikts, lai novērtētu fraktālanalīzes un fraktālās dimensijas noteikšanas potenciālu Latvijas ģeoloģisko struktūru analīzē un klasifikācijā. Darbs sastāv no divām daļām – pirmajā ir apkopota informācija par fraktālanalīzi un tās lietojumiem, bet otrajā – aprēķinātas fraktālās dimensijas ģeoloģiskām struktūrām un analizētas fraktālās dimensijas noteikšanas metodes. Latvijas ģeoloģisko sturktūru paraugi tika analizēti ar trīs fraktālās dimensijas noteikšanas metodēm – jaudas spektra analīzes, kastīšu skaitīšanas un Higuči metodēm. Darba rezultātā tika apkopota informācija par analizēto ģeoloģisko struktūru fraktālajām dimensijām. Šie rezultāti parāda, ka Latvijas ģeoloģisko struktūru izpētē fraktālanalīze var tikt veiksmīgi izmantota, un šajā jomā ir vēl daudz pētāmu jautājumu.

The purpose of the thesis was to assess potential of determining fractal dimension of images in order to analyze and classify geological structures of Latvia. The work consists of two parts. In the first part information about fractal analysis and applications is gathered. The second part consists of the results of fractal dimension calculations and analysis of methods that were used. Samples were analyzed by three different methods – Higuchi method, power spectrum method and box counting method. Information about fractal dimension of analyzed geological structures was summarized. From the results conclusions have been made – fractal analysis can be used for research of geological structures of Latvia and there is a lot more to investigate in this field.
Applications of fractal analysis for studies of geological structures of Latvia
Keywords: Fizika