Laupīšanas norobežošana no izspiešanas, kvalifikācijas īpatnības - Pagors, Andrejs (Latvijas Universitāte, 2012)
Bakalaura darba temats: Laupīšanas norobežošanas no izspiešanas, kvalifikācijas īpatnības. Bakalaura darba temata aktualitātes raksturošanai, jāatzīmē, ka noziedzīgie nodarījumi, kuri apdraud gan personas mantiskas intereses, gan personas dzīvību un veselību ir atzīstami par vairāk kaitīgiem, un ar tiem saistītas daudz īpatnības kvalifikācijas pareizības noteikšanai. Cilvēka svarīgākās, neatņemamas un neaizkaramas tiesības un labums, kas ir nostiprināts likumdošanas svarīgākajos aktos. Vispārējā cilvēka tiesību deklarācija, Starptautiskais Pakts par politiskām un pilsoniskām tiesībām, Cilvēktiesību un pilsoņa brīvību deklarācijas, un visbeidzot Latvijas Republikas pamatlikums – Latvijas Republikas Satversme – pasludina, ka ikvienam ir tiesības uz īpašumu un dzīvību. Atbilstoši šim Krimināllikuma Sevišķas daļas sistēmas veidošanas principiem atbildība par laupīšanu un izspiešanu, kuras objekts ir īpašuma apdraudētas interese paredzētas nodaļā „Noziedzīgie nodarījumi pret īpašumu”. Cilvēka īpašums ir svarīgs materiālais labums, sociāla vērtība. Veicot noziegumu pret īpašumu iestājas sekas, kuras nodara nopietnus materiālus zaudējumus fiziskam un juridiskam personām. Izspiešanas vai laupīšanas rezultāta var iestāties arī sekas, kuras apdraud personas ne tikai īpašuma intereses, bet arī apdraud cilvēka veselību un dzīvību, kuras grūti atlīdzināmas vai atjaunojamas: dzīvības zaudēšana ir neatgriezeniska. Jau senajos laikos noziegumi pret īpašumu tika nosodīta gan morāli gan ar noteikumu un normu sistēmu, kurai bija likuma spēks. Cilvēks vienmēr cenšas palielināt savu īpašumu un materiāli nodrošināt savu dzīvi. Aizliegums atņemt svešu mantu bez tiesiska pamata bija viens no pirmajiem tabu cilvēku kultūrā. Arī reliģiskajos avotos, piemēram, Bībelē Desmit Dieva baušļos ir teikts „Tev nebūs ko zagt”. Zagt šinī gadījumā nozīmē piesavināties citam piederošas lietas. Noziedzība arvien biežāk sastopama dažādās cilvēka dzīves darbības sfērās. Krimināltiesību likumdošanā tiek iekļauti jauni panti, kas paredz kriminālatbildību par nodarījumiem, kuri agrāk netika atzīti par noziedzīgiem. Ar sociāli ekonomiskās formācijas maiņu skaidrāk attīstījās organizētības iezīmes, kā arī korumpētība dažādos noziedzības veidos. Arvien biežāk noziegumi tiek izdarīti ar īpašu izsmalcinātību, cietsirdību un ar sabiedrībai vairāk bīstamiem paņēmieniem. Īpaši jāatzīmē vardarbīgo noziegumu pieaugumu, tai skaitā arī laupīšanu, kas tiek izdarīta ar īpašu cinismu un cietsirdību. Pie tam saka attīstīties izspiešana, kas tiek izdarītas ar jaunam metodēm un paņemieņem. Dotā tendence liecina par negatīvajām izmaiņām vardarbīgo noziedznieku personību struktūrā, noziedzības pasaules attīstību. Noziedzības attīstība nodara lielāku kaitējumu sabiedrībai. Tādu noziegumu postošās iedarbības pakāpe uz sabiedrību ir ievērojama laupīšanai un izspiešanai bez kvalificējošajai pazīmēm. Līdz ar to, tādu lietu izmeklēšanas sarežģītība un izplatība paaugstina to sabiedrisko bīstamību.

Bachelor thesis subject: Robbery demarcation from extortion, the skill differences. Bachelor thesis topic news characterization, it should be noted that the offenses which undermine the person's pecuniary interests, both personal life and health must be regarded as more harmful, and related a lot of features qualifying the accuracy of the determination. Human essential, integral and neaizkaramas rights and benefits, which is embedded in the most important legislative acts. Universal Declaration of Human Rights, International Covenant on Political and civil rights, human rights and civil liberties statements, and finally the Latvian Republic ruled - the Latvian Constitution of the Republic - proclaims that everyone has the right to property and life. According to this Special Part of the Criminal Law System Making responsibility for the robbery and extortion, which the object is a property interest at stake for the section "Offences against property." Human property is an important material benefits, social value. In carrying out crimes against property to consequences, causing serious material damage to physical and legal persons. Extortion or robbery may occur due to the consequences of which threaten not only the personal property interests, but also a threat to human health and the lives that are difficult to be refunded or renewable: loss of life is irreversible. Already in ancient times, crimes against property was condemned both morally and with the regulations and standards system, which had the force of law. Man is always trying to increase their property and materials to ensure their own lives. Prohibition to take away another's property without a legal basis was one of the taboos in human culture. Well as religious sources, such as the Bible of God's Ten Commandments says "Thou shalt not steal that." Stealing in this case means to appropriate another person's things. Crime becoming more common in people's lives in different spheres of activities. Criminal law are included in the new articles, which provides criminal liability for offenses, which was previously not recognized as criminal. With the changing socio-economic formations more clearly developed features of organization, as well as corruption of various types of crime. More and more crimes are committed with a special sophistication, cruelty and the community more dangerous techniques. Of particular note was an increase of violent crimes, including robbery, which is made with a special cynicism and cruelty. In addition, says the development of displacement that are made with new techniques and paņemieņem. Grants tend to show negative changes in personality structure of violent criminals, crime, world development. Development of crime causes more harm to the public. The devastating effects of the degree of crime on society is considerable looting and extortion without qualifying elements. Consequently, the complexity of investigations and prevalence increases the danger to public
Robbery demarcation from extortion, the skill differences
Keywords: Juridiskā zinātne