Psihofizikāla pseidoizohromatiska testa izveide un krāsu izšķirtspējas sliekšņa novērtējums - Juraševska, Kaiva (Latvijas Universitāte, 2015)
Izveidots psihofizikāls pseidoizohromatisks tests krāsu izšķirtspējas sliekšņa noteikšanai iedzimta sarkani-zaļā krāsu redzes defekta gadījumā; raksturota krāsu izšķirtspējas sliekšņa pastāvība laikā, paredzēta krāsu uztvere citu stimulu un testēšanas sistēmu gadījumos. Izveidoto testu pārbaudot nejauši izvēlētā bērnu populācijā, tika iegūti augsti diagnostiskie rādītāji – jutīgums un specifiskums (ar izraudzīto kritēriju > 1 kļūda) bija attiecīgi 100% un 99,62%. Katram dalībniekam ar zemas pakāpes deiteranomāliju tika atrasts individuāls, konstants krāsu izšķirtspējas slieksnis. Izveidots uztveres modelis, kas skaidro indivīdiem ar sarkani-zaļajiem krāsu redzes defektiem pieņemamās paraugu krāsu vērtību nobīdes no teorētiskajām konfūziju līnijām.

A printed psychophysical pseudoisochromatic test for the assessment of individual color discrimination thresholds in case of congenital red-green color vision deficiency was created; the degree of variability of the threshold was analyzed and color discrimination ability in case of other color vision tests was anticipated. While testing our developed method in a randomly selected children population, high diagnostic ability of the test was obtained – sensitivity and specificity were 1.0 and 0.9962 (test criterion > 1 error). A constant color discrimination threshold value in ΔE units exists for each mild deuteranomalous individual. A perceptual model describing acceptable shifts from theoretical confusion lines in case of red-green color vision deficiency is created.
Development of psychophysical pseudoisochromatic test and evaluation of color discrimination threshold
Elektroniskā versija nesatur pielikumus
Keywords: Fizika, astronomija un mehānika; Fizika; Fizika, materiālzinātne, matemātika un statistika; Krāsu redze; Psihofizika; Krāsas mērīšana; Traucēta krāsu redze; Krāsu redzes defekti; Krāsu uztvere