Tōhoku reģiona dialekti un to loma Japānas sabiedrībā - Rusakovs, Andrejs (Latvijas Universitāte, 2024)
Bakalaura darbā “Tōhoku reģiona dialekti un to loma Japānas sabiedrībā” ir aprakstīti un analizēti visi Tōhoku dialekta aspekti, ar mērķi noteikt, cik liela ir dialekta loma japāņu sabiedrībā un kādas sekas var radīt šī dialekta saglabāšana, vai tieši pretēji – tā pilnīga izzušana. Temata aktualitāte, ir saistīta ar to, ka pēdējo gadu laikā, Japānā ir imigrējuši daudz ārzemnieki, un tāpat, notiek aktīva urbanizācija. Turklāt, analizējamo reģionu, ir skārušas nopietnas, plaša mēroga, katastrofas, un ir samērā vāja ekonomika. Tōhoku dialekts ir zema prestiža dialekts, kura lietojums, saistāms ar lielu skaitu stereotipu, kas lielā mērā negatīvi ietekmē cilvēka sociālo dzīvi Japānā. Uzsākot darba izstrādi, darba autors gadu dzīvoja Tōhoku reģiona teritorijā Jamagatas pilsētā. Darbs sastāv no 3 daļām, aptver 41 lappuses. Atslēgvārdi: Tohoku, dialekts, prestižs, sociolingvistika.

This study on the topic “Tōhoku Dialects and Their Role in Japanese Society” is a description and analysis of all aspects of the Tōhoku dialect, in order to determine how great the role of the dialect in Japanese society is, and what consequences its preservation, or vice versa, disappearance entails. The relevance of the topic is due to the increased percentage of immigration to Japan by foreigners in recent years, as well as active urbanization due to natural disasters and a rather weak economy. The Tōhoku dialect, being a dialect of low prestige and having many stereotypes, for the most part negatively affects the social life of a person in Japan. At the beginning of writing the work, the author lived in the Tōhoku region, the city of Yamagata, for 1 year. The work consists of 3 parts and 41 pages. Keywords: Tohoku, dialect, prestige, sociolinguistics.
Tohoku Dialects and Their Role in Japanese Society
Keywords: Āzijas studijas; Tohoku; Dialekts; Prestižs; Sociolingvistika