Fizisku aktivitāšu biežumu saistība ar attieksmi pret ēšanu un ķermeņa tēla uztveri vīriešiem un sievietēm - Martiļonoka, Anna (Latvijas Universitāte, 2015)
Bakalaura darba mērķis bija izpētīt saistības starp fizisku aktivitāšu biežumu, attieksmi pret ēšanu, ĶMI un ķermeņa tēla uztveri sieviešu un vīriešu izlasēs. Pētījumā piedalījās 570 respondenti vecumā no 18 līdz 50 gadiem: 279 sievietes un 291 vīrieši, kuri tika sadalīti četrās apakšgrupās atkarībā no fizisku aktivitāšu biežuma. Pētījumā tika izmantotas „Aptauja par attieksmi pret ēšanu” (Eating Attitude Test/EAT-40/ Garner & Garfinkel, 1979), „Ķermeņa attēlu novērtēšanas aptauja” (Figure Rating Scale, Collins, 1991), „Ķermeņa masas indeksa aptauja” (Body Mass Index, Keys, 1972). Pētījuma rezultāti liecina, ka abās sieviešu grupās tika konstatētas statistiski nozīmīgas pozitīvas saistības starp ĶMI un dietēšanas skalu, ĶMI un ķermeņa uztveri, dietēšanas uzvedību un ķermeņa uztveri, bulīmisku uzvedību un ķermeņa uztveri. Vīriešu izlasē abās grupās tika atklāta pozitīva saistība starp ĶMI un dietēšanas skalu. Tikai vīriešu izlasē tika konstatēta pozitīva saistība starp fizisku aktivitāšu biežumu un dietēšanas skalu un negatīva korelācija starp fizisku aktivitāšu biežumu un ķermeņa uztveri.

The aim of the paper was to examine the relationship between the frequency of physical activity, eating attitude, BMI and body image perception between men and women samples. . The sample consisted of 570 respondents at the age of 18-50: 279 women and 291 men who were divided into four subgroups, depending on the frequency of physical activity. There were used three research methods: Eating Attitude Test (Garner & Garfinkel, 1979), Figure Rating Scale (Collins, 1991), Body Mass Index (Keys, 1972). The research results show that for both women's samples were found statistically significant positive relationship between BMI and dieting scale, BMI and body perception, dieting behavior and body perception, bulimic behavior and body perception. For both male groups was found a positive correlation between BMI and dieting scale. Only for men sample there was found positive correlation between the frequency of physical activity and dieting scale and negative correlation between the frequency of physical activity and body perception.
Relationship between physical activity frequency, eating attitude and body image perception among men and women‏
Keywords: Psiholoģija; attieksme pret ēšanu; ķermeņa uztvere; ķermeņa masas indekss; fiziskās aktivitātes