Populisma cēloņu izvērtējums pirms 13. Saeimas vēlēšanām - Freimane, Elīna (Latvijas Universitāte, 2021)
Maģistra darba tēma ir "Populisma cēloņu izvērtējums pirms 13. Saeimas vēlēšanām". Šī darba mērķis ir izpētīt populisma cēloņus pirms 13. Saeimas vēlēšanām Latvijā. Darba teorētisko pamatu veido jēdziena "populisms" izpēte un teorijas par iespējamajiem populisma cēloņiem. Darba empīriskajā daļā tiek analizētas 12. Saeimas un 13. Saeimas 4000 zīmju priekšvēlēšanu programmas, mērot tajās populisma līmeņus, izmantojot kontentanalīzes metodi. Tāpat darbā veiktas 12. Saeimas un 13. Saeimas pēcvēlēšanu kvantitatīvas aptauju datu analīzes, lai noskaidrotu, vai populistu partijas pirms 13. Saeimas vēlēšanām ir spējušas mobilizēt jaunu sociāldemogrāfisko grupu vēlētājus. Darba autore secina, ka darbā pirmā izvirzītā hipotēze - pirms 13. Saeimas vēlēšanām Latvijā tik novērots populisma pieaugums - ir apstiprinājusies. Savukārt darbā otrā izvirzītā hipotēze - populistu partijas pirms 13. Saeimas vēlēšanām ir spējušas mobilizēt jaunu sociāldemogrāfisko grupu vēlētājus - vīriešus, gados jaunākus cilvēkus un iedzīvotājus ar zemākiem ienākumiem, un zemāku izglītības līmeni - nav apstiprinājusies.

The subject of this Master's thesis is “An evaluation of the causes for the rise of populism before the 13th Saeima elections”. The goal of this paper is to analyze the causes of populism before the 13th Saeima elections in Latvia. The theoretical basis of the work is composed of research into the concept of “populism” and research about the possible causes of populism. The paper's empirical section consists of the 12th and 13th Saeima 4000 character pre-election party program analysis, measuring the levels of populism in them, using the content analysis method. The paper also includes the 12th and 13th Saeima post-election quantitative survey analysis, to establish whether populist political parties before the 13th Saeima elections managed to mobilize voters from new sociodemographic groups. The author concludes that the paper's hypothesis - before the 13th Saeima elections there has been a rise in populism – has been confirmed. However, the second hypothesis for the paper - before the 13th Saeima elections populist political parties managed to mobilize voters from new sociodemographic groups - men, younger voters and citizens with lower income and education levels - has not been confirmed.
An evaluation of the causes for the rise of populism before the 13th Saeima elections
Keywords: Politikas zinātne; populisms; populisma cēloņi; populisma līmenis; sociāldemogrāfiskās grupa; politiskā partija