Melnā plūškoka Sambucus nigra ogu ekstraktu citotoksicitāte un pretvīrusu darbība SARS-CoV-2 in vitro infekcijas modelī - Morozova, Eva Endija (Latvijas Universitāte, 2025)
Infekcijas slimības ir viens no būtiskākajiem saslimstības un nāves cēloņiem pasaulē. SARS-CoV-2 vīrusa izraisīta COVID-19 pandēmija radīja slogu uz veselības aprūpes sistēmu un atstāja sekas uz globālo ekonomiku. Joprojām ir aktuāli pētījumi par dažādiem pretvīrusu līdzekļiem, kuri spētu ierobežot infekciju slimību izraisītājus. Melnā plūškoka ogu ekstraktus plaši izmanto tautas medicīnā, lai mazinātu H1N1 gripas vīrusa infekcijas simptomus, turklāt Melnā plūškoka ogu ekstrakti varētu tikt pielietoti arī SARS-CoV-2 vīrusa infekcijas atvieglošanā. Darba mērķis bija izvērtēt Melnā plūškoka Sambucus nigra ekstraktu citotoksicitāti un pretvīrusu aktivitāti in vitro infekcijas modelī pret SARS-CoV-2 vīrusu. Pēc iegūtajiem rezultātiem iespējams secināt, ka Melnā plūškoka ogu ekstraktiem piemīt spēja ierobežot SARS-CoV-2 vīrusa izraisīto citopātisko efektu in vitro šūnu kultūrās. Bakalaura darbs tika izstrādāts Latvijas Biomedicīnas Studiju un Pētījumu centrā. Fundamentālo un lietišķo pētījumu projekta “Endofītiskās mikrobiotas loma S. nigra pretvīrusu aktivitātē” ietvaros.

Infectious diseases are one of the most important causes of morbidity and mortality in the world. The COVID-19 pandemic caused by the SARS-CoV-2 virus has placed a burden on the healthcare system and has had consequences for the global economy. Research into various antiviral agents that could limit infectious disease agents is still ongoing. Black elderberry extracts are widely used in traditional medicine to relieve the symptoms of H1N1 influenza virus infection, and black elderberry extracts could also be used to alleviate SARS-CoV-2 virus infection. The aim of the work was to evaluate the cytotoxicity and antiviral activity of black elderberry Sambucus nigra extracts in an in vitro infection model against the SARS-CoV-2 virus. According to the results obtained, it can be concluded that Black elderberry berry extracts have the ability to limit the cytopathic effect caused by the SARS-CoV-2 virus in in vitro cell cultures. The bachelor's thesis was developed at the Latvian Biomedical Studies and Research Center. Within the framework of the fundamental and applied research project “The role of endophytic microbiota in the antiviral activity of S. nigra”.
Cytotoxicity and Antiviral Activity of Black Elderberry Sambucus nigra Berry Extracts in In Vitro SARS-CoV-2 Infection Model
Keywords: Bioloģija; SARS-CoV-2; in vitro; Calu3; Vero E6; Citopātiskais efekts