Maģiskais reālisms kino kā sociopolitiska kritika - Gauja, Dāvis (Latvijas Universitāte, 2020)
Bakalaura darba tēma ir “Maģiskais reālisms kino kā sociopolitiska kritika”. Pētāmā problēma nosaka, ar kādām raksturīgajām īpašībām maģiskais reālisms kino pilda sociopolitiskas kritikas funkciju. Darba galvenie uzdevumi ir noskaidrot maģiskā reālisma definīciju, novilkt žanrisku robežu starp maģisko reālismu un līdzīgiem žanriem, kā arī izvēlētajās filmās izpētīt maģiskā reālisma izpausmes un noskaidrot kādi ir maģiskā reālisma galvenie raksturlielumi kino. Pētniecības lauks ietver trīs kino darbus: “Būt par Džonu Malkoviču” (1999), “Svētā brieža slepkavība” (2017) un “Savrupnieki no mežonīgajiem dienvidiem” (2012).

Subject of the work is “Magical realism in cinema as sociopolitical criticism”. Research problem determines characteristics through which magic realism is expressing its function of sociopolitical criticism in cinema. The main goals are to examine definition of magic realism, differentiate it from other genres and explore characteristics of magic realism in the chosen films. The field of research includes three films: “Being John Malkovich”(1999), “The Killing of the Sacred Deer” (2017) and “Beasts of the Southern Wild” (2012).
Magical realism in cinema as sociopolitical criticism
Keywords: Komunikācijas zinātne; Maģiskais reālisms; kino; kodi; kontentanalīze