Katalonijas autonomijas prasības pamatojums normatīva perspektīvā - Beluza, Veronika (Latvijas Universitāte, 2014)
Darba nosaukums ir- „Katalonijas autonomijas prasības pamatojums normatīva perspektīvā” un šī darba uzdevums ir noskaidrot, vai katalāņu vēlme gūt neatkarību ir pamatota, balstoties uz pašnoteikšanās tiesībām. Katalonijas valdību neapmierina Spānijas centrālas varas politika, tāpēc tā vairākus gadus cenšas pieradīt, ka Katalonija ir tiesīga uz secesiju. Darba mērķi ir: noteikt katalāņu nacionālo identitāti, secesijas pieprasījuma vērtīgumu un pašnoteikšanās tiesību izmantošanas ierobežojumu ievērošanu. Teorētiskā daļā tika analizētas pašnoteikšanas tiesības un izstrādāti kritēriji, pēc kuriem tika izvērtēta Katalonijas secesijas iespēja. Analizējot Katalonijas situāciju, tika secināts, ka Katalonijas vēlme atdalīties no Spānijas nav pamatota, balstoties uz pašnoteikšanās tiesībām, jo katalāņu pamatus secesijai nevar uzskatīt par vērtīgām.

The title of this thesis is -„Justification of Catalonian sovereignty claims from normative perspective” and it aims to find out, whether Catalonia's ambition to secede is justified on the basis of self-determination rights. Catalan government is not satisfied with the Spanish central government`s policy, so it has been trying to prove that Catalonia has the right to secede. Aims: to determine the Catalan national identity, secession claims value, observance of self-determination rights using limits. Self-determination rights were analyzed and criteria were defined to evaluate Catalonian possibility to secede. Catalonian situation was analyzed and conclusion was made, that Catalonian will to secede is not justified on the basis of self-determination rights, because Catalan secession claims can not be considered as valuable.
Justification of Catalonian sovereignty claims from normative perspective
Keywords: Politikas zinātne (politoloģija)