Učimuras Kandzo kristietības interpretācija - Bogdanova, Krista (Latvijas Universitāte, 2010)
Šajā pētījumā ”Učimuras Kandzo kristietības interpretācija” tiek apskatīta Učimuras Kandzo biogrāfija, analizēts Učimuras Kandzo kristietības kriticisms un attīstītā kristietības interpretācija, mukjokai kustība un ar to saistītās problēmas. Pētījumā tiek izskaidrots, kā Meidzi modernizācijas politikas rezultātā Učimura tika konvertēts kristietībā; kādu apstākļu un notikumu rezultātā attīstījās Učimuras kristietības kriticisms un interpretācija, un kādas bija šīs interpretācijas raksturojošie elementi; kas ir mukjokai kustība, kādas ir to raksturojošās iezīmes un tās problemātika. Pētījumā tika secināts, ka noteicošie posmi Učimuras kristietības kriticisma un kristietības interpretācijas attīstībā ir bijis studiju laiks Sapporo Lauksaimniecības koledžā un Amerikā. Učimuras kristietības interpretāciju raksturojošie elementi ir bijuši atteikšanās no kristietības konfesiju un institucionalizētas baznīcas nepieciešamības, uzsverot individuālas un rūpīgas Bībeles studijas. Mukjokai ir Učimuras dibināta kristiešu kustība, kas raksturo Učimuras galvenos principus kristietības interpretācijā, un mūsdienās ar tās palīdzību tiek turpināta Učimuras tradīcija. Tā kā mukjokai kristieši nepieder nevienai institucionalizētai formai, ir problēma apzināt precīzu piederīgo skaitu. Trūkst materiālu, kas nodarbotos ar mukjokai kustības aktualitāti un tendencēm mūsdienās. Darbs sastāv no 3 nodaļām un apakšnodaļām. Bakalaura darba apjoms – 53 lpp., 5 pielikumi. Atslēgvārdi: Učimura Kandzo, Sapporo Lauksaimniecības koledža, Covenant of Believers in Jesus, Imperiālais Izglītības reskripts, Bībeles studijas, skolotāja-mācekļa attiecības, mukjokai.

In this research paper ”Interpretation of Christianity by Uchimura Kanzo” the author describes Uchimura Kanzo's biography, analyzes Uchimura Kanzo's criticism of Christianity and developed interpretation of Christianity, mukyokai movement and problems related to it. Author explanes how due to the modernization policy of Meiji government Uchimura was converted to Christianity; due to what circumstinces and events developed Uchimura's criticism of Christianity and it's interpretation and what are the characteristics of this interpretation; what is mukyokai, what are the characteristic features of it and problematic aspects. Author came to conclusion that the main periods in developing Uchimura's criticism of Christianity and his interpretation of Christianity was while studying in Sapporo Agricultural College and America. The main characteristics of Uchimura's interpretation of Christianity was refusing from the neccessity of Christian denominations and institutionalized Church stressing individual and careful Bible studies. Mukyokai is a movement founded by Uchimura which represents the essence of Uchimura's interpretation of Christianity and nowdays through mukyokai Uchimura's tradition has been carried on. As mukyokai Christians do not belong to any instutionalized body it is problematic to find out the precise number of mukyokai Christians. There is a lack of information about the topicallity of mukyokai movement and it's newest tendencies as well. The research paper consists of 3 chapters, 53 pages and 5 appendixes. Keywords: Uchimura Kanzo, Sapporo Agricultural College, Covenant of Believers in Jesus, Imperial Rescript on Education, Bible studies, teacher-disciple relationship, mukyokai.
The Interpretation of Christianity by Uchimura Kanzo
Keywords: Āzijas studijas