Bumbas vadīšana futbolā ar maksimālu ātrumu bez pretinieka pretestības 10-11 gadu vecumā. - Paidere, Madara Ērika (Latvijas Universitāte, 2025)
Darba tēma: „Bumbas vadīšana futbolā ar maksimālu ātrumu bez pretinieka pretestības 10–11 gadu vecumā” Bumbas vadīšana lielā ātrumā ir viena no sarežģītākajām un būtiskākajām prasmēm mūsdienu futbolā, jo tā prasa vienlaicīgu tehnisko, koordinācijas un ātruma komponentu saskaņotu darbību. Īpaši svarīgi šo prasmi attīstīt jauniešu vecumā, kad veidojas spēlētāju pamatprasmes un kustību bāze. Tāpēc darba aktualitāte saistīta ar nepieciešamību mērķtiecīgi pilnveidot bumbas vadīšanu bez pretinieka pretestības, kas ļauj koncentrēties uz tehnikas un ātruma apvienošanu. Darba mērķis: izpētīt un pilnveidot 10–11 gadus vecu jauniešu futbola bumbas vadīšanas tehniku ar maksimālu ātrumu bez pretinieka pretestības, lai uzlabotu viņu kustību koordināciju, tehniku un spēles efektivitāti. Pētījuma rezultāti parādīja, ka eksperimentālajā grupā, kurā treniņos tika iekļauts specifisks uzdevums bumbas vadīšanas uzlabošanai, izpildes laiki pēc treniņu cikla būtiski uzlabojās, salīdzinot ar kontroles grupu. Tas liecina, ka mērķtiecīgi iekļauti tehniskie vingrinājumi bez pretinieka pretestības var ievērojami veicināt futbola prasmju attīstību šajā vecumā.

Title of the thesis: Dribbling in football at maximum speed without opponent resistance for players aged 10–11 Dribbling at high speed is one of the most complex and important skills in modern football, requiring the integration of technical ability, coordination, and speed. It is especially important to develop this skill during the youth phase when the foundation of player abilities is being formed. Therefore, the relevance of this study lies in the need to purposefully improve dribbling without opponent resistance, which allows players to focus on the combination of technique and speed. The aim of the research is to explore and improve the dribbling technique of 10–11-year-old football players at maximum speed without opponent resistance in order to enhance their movement coordination, technical execution, and game effectiveness. The study results showed that the experimental group, which practiced a specific dribbling task during the training cycle, significantly improved their performance times compared to the control group. This indicates that targeted technical exercises without opponent resistance can substantially contribute to football skill development at this age.
Dribbling in Football at Maximum Speed Without Opponent Resistance 10-11-Year-Old Players.
Keywords: Sporta treneris [2024]; futbola treniņi; bumbas vadīšana; jaunieši; ātrums; koordinācija