Varbūtisko un frekvenciālo algoritmu salīdzinājums - Zaharkēviča, Lilita (Latvijas Universitāte, 2014)
Darba mērķis ir izpētīt un salīdzināt varbūtisko un frekvenciālo algoritmu darbību, aplūkojot dažāda veida varbūtiskus un frekvenciālus automātus. Tiek aplūkoti dažādi automātu modeļi, ir veikts to salīdzinājums, un noteiktas viena vai otra automātu veida priekšrocības. Apskatītas problēmas, kuras varbūtiskas un frekvenciālas mašīnas risina labāk nekā determinētas. Darbs ir izstrādāts kā metodiskais līdzeklis. Darbā gaitā tika izpētīta literatūra, galvenokārt, zinātniskie raksti, publikācijas un cita pieejama informācija par tēmu, kā arī iegūti jauni rezultāti, izvirzītas hipotēzes un pierādītas vairākas teorēmas. Iegūti jauni rezultāti par divvirzienu frekvenciāliem automātiem.

The goal of this diploma paper is to study and compare the work of probabilistic and frequency algorithms studying models of probabilistic and frequency automatas. There are also considered different models automatas which are compared, the advantages of one over the other models are stated. Also, the major problems are fixed which the probabilistic and frequency automatas can solve better than deterministic. During the work different sources of literature and scientific articles, especially publications were examined, as well as other kind of information about the topic. The results were summerised, hypotheses were stated and several theorems were proven. There were also acquired new results about two-way frequency automata.
Comparison of probabilistic and frequency algoritms
Keywords: Datorzinātne