Kratīšana kā viena no izmeklēšanas darbībām kriminālprocesā - Aleksejeva, Madara (Latvijas Universitāte, 2019)
Bakalaura darba temats ir - kratīšana kā viena no izmeklēšanas darbībām kriminālprocesā. Bakalaura darba mērķis ir izpētīt izmeklēšanas darbības - kratīšanas tiesisko regulējumu, izpētīt kādas problēmsituācijas ir sastopamas un sniegt ieteikumus kā tās atrisināt. Ņemot vērā, ka kratīšana ir viena no efektīvākajām izmeklēšanas darbībām kriminālprocesā, autore ir pētījusi kratīšanas institūta vēsturisko attīstību Latvijas teritorijā spēkā esošajos normatīvajos aktos sākot no 1926. gada līdz šim brīdim. Bakalaura darbā pētīts kā dažādos avotos tiek definēts jēdziens – “kratīšana”, kā arī aprakstīti tās veidi un kratīšanas nošķiršana no izņemšanas un apskates. Autore darbā atspoguļoja kratīšanas pamatus, lēmumus un to veidus, kā arī izpētīja kratīšanas veikšanas kārtību un kratīšanas rezultātu noformēšanu. Bakalaura darbā autore aprakstīja biežāk praksē sastopamākās problēmas. Darba pamatā ir izmantots šobrīd spēkā esošais Latvijas Kriminālprocesa likums, kā arī Latvijā un ārvalstīs atzītu tiesību zinātnieku publikācijas, grāmatas kā arī žurnālā “Jurista Vārds” publicētie raksti. Darbā izmantoti arī citi Latvijā un ārvalstīs spēkā esošie normatīvie akti, kā arī apskatīta tiesu prakse un apkopoti statistikas dati, kas saistās ar izmeklēšanas darbību - kratīšanu. Pamatojoties uz veikto pētījumu autore izsaka secinājumus un priekšlikumus efektīvākai kriminālprocesa norisei saistībā ar izmeklēšanas darbību – kratīšanu. Atslēgvārdi: kriminālprocess, izmeklēšanas darbības, kratīšana, cilvēktiesības, izmeklēšanas tiesnesis, problemātika, lēmums.

The subject of thesis is – search as one of the investigative actions in criminal proceedings. The aim of the thesis is to explore the investigative activities – the legal regulation of the search, which problem situations are encountered and make recommendations how to solve them. Considering, that the search is one of the most effective investigative actions in criminal proceedings, the author has explored the historical development of the search institute in the regulatory enactments in force on the territory of Latvia from 1926 till now. In thesis has been explored how is defined concept of “search” in various sources, as well as describing types of search and separation of search from removal and inspection. The author at this work reflected the basics of search, decisions and their types, as well as explored the order of search and the execution of search results. In thesis, the author has described the most common problems in practise. The work is based on the current Latvian Criminal Procedure Law, as well as the publications of rights scientists recognized in Latvia and abroad, as well as the articles published in the journal “Jurista Vārds”. Other regulatory enactments in force in Latvia and abroad have also been used in the work, as well as the case law and compiled statistical data relating to the investigation activity – search. On the basis of the research carried out, the author sets out conclusions and proposals for the more effective conduct of criminal proceedings relating to the conduct of the investigation – search. Keywords: criminal proceedings, investigative actions, search, human rights, investigation judge, problem, decision.
Search as one of the investigative actions in criminal proceedings
Keywords: Juridiskā zinātne; kriminālprocess; izmeklēšanas darbības; kratīšana; cilvēktiesības; izmeklēšanas tiesnesis