Apzinātības kā iezīmes saistība ar vientulības izjūtu un sociālo mijiedarbību - Liepa, Daiga (Latvijas Universitāte, 2021)
Šī pētījuma mērķis ir noskaidrot atbildi uz jautājumiem par to, kā apzinātība iezīme ir saistīta ar vientulības izjūtu un kā apzinātības iezīme saistās ar sociālās mijiedarbības kvalitāti un biežumu. Pētāmā izlase ir pieaugušie sākot no 18 gadu vecuma. Lai atbildētu uz šiem pētījuma jautājumiem tiek izmantota korelatīvi aprakstoša pētījuma metode un mainīgo novērtēšanai tiek izmantoti sekojoši instrumenti: 1. Apzinātības piecu aspektu aptauja (Five Facet Mindfulness Scale / FFMQ); 2.Vientulības skala (The revised UCLA Loneliness Scale); 3.Lubena Sociālā Tīklojuma Skala (Lubben Social Network Scale / LSNS-6). Darbā iegūtie rezultāti norāda, ka, pirmkārt, apzinātībai kā iezīmei pastāv statistiski nozīmīga un divpusēja negatīva saistība ar vientulības izjūtu. Otrkārt, pastāv statistiski nozīmīga un divpusēja pozitīva saistība apzinātībai kā iezīmei un sociālajai mijiedarbībai.

The purpose of this study is to find answers to questions how dispositional mindfulness is related to feeling of loneliness and the frequency as well as quality of social interaction. Subjects of this study are adults who are at least 18 years old. To answer the questions of the study a correlatively descriptive approach is taken and for the evaluation of the variables following methods are used: 1.Five Facet Mindfulness Scale (FFMQ); 2.The revised UCLA Loneliness Scale (Version 3); 3.Lubben Social Network Scale (LSNS-6). The results suggest that trait mindfulness ir positively and significately related to feeling of loneliness. Secondly, there is statistically significat two tailed negative relation between trait minfulness and social interaction.
Dispositional Mindfulness Relation to Loneliness and Social Interaction
Keywords: Psiholoģija; Dispozicionālā apzinātība; apzinātība; vientulība; sociālā mijiedarbība; sociālās mijiedarbības kvalitāte