Sociālais darbs krīzes apstākļos Latvijā - Rozenberga, Inga (Latvijas Universitāte, 2011)
Diplomdarba temats ir „Sociālais darbs krīzes apstākļos Latvijā”. Darbs ir strukturēts četrās nodaļās ar divpadsmit apakšnodaļām. Pirmajā nodaļā tiek teorētiski pētīta sociālā darba būtība, mērķi, uzdevumi, darba process. Otrajā nodaļā tiek veikts krīzes jēdziena detalizēts apraksts. Trešajā nodaļā teorētiski tiek pētīts organizācijas reformu un organizācijas elementu raksturojums. Darba nobeigumā ir rezultāti un diskusija, kas atspoguļo empīriskā pētījuma rezultātus. Diplomdarba mērķis ir pētīt sociālā darba specifiku un attīstības virzienus krīzes un reorganizācijas apstākļos. Diplomdarba ietvaros autores teorētiski analizē sociālā darba jēdzienu, mērķi un uzdevumus, sniedz sociālā darba mērķa grupu raksturojumu, raksturo krīzes jēdzienu un tās dažādās izpausmes un pazīmju veidus, pēta krīzes un reorganizācijas ietekmi uz sociālā darba procesu. Empīriskais pētījums ietver sociālo darbinieku, Sociālās pārvaldes speciālista viedokļu noskaidrošanu par sociālo darbu krīzes apstākļos Latvijā. Empīriskā pētījumā iegūtie dati liecina, ka ekonomiskās krīzes rezultātā Latvijā ir notikušas vairākas būtiskas izmaiņas sociālajā darbā. Balstoties uz respondentu teikto, darba autores secina, ka krīzes sekas nav ietekmējušas sociālā darba mērķi, tomēr to ir grūtāk sasniegt. Tam par iemeslu var uzskaitīt tādus iemeslus kā notikusī reorganizācija Rīgas Sociālajā dienestā, ievērojama klientu skaita palielināšanās, risināmo problēmu saasināšanās.

The subject of the thesis is Social work in conditions of crisis in Latvia. The work contains four chapters and twelve sections. In the first chapter the essence, aims, tasks and process of social work are theoretically researched. In the second chapter the description of the concept of crisis is done in detail. In the third chapter the description of the reforms and elements of organisations is researched. In the last chapter there are results and a discusion that reflect the results of the empirical study. The aim of the thesis is to research the specifics and development of social work in crisis and reorganisation conditions. Within the thesis, the authors analyse the concept, aim and tasks of social work, present the description of social work target group, describe the concept of crisis and it's diverse modes of manifestations and features. Also authors research the effect of crisis and reorganisation on the social work process. Empirical study contains the social worker's and Social management specialist's opinions about social work in crisis conditions in Latvia. The data of empirical study show that due to economic crisis in Latvia, significant changes have happened in social work. According to the respondents, the authors conclude that the effects of crisis have not affected the aim of social work althought it is more difficult to achieve it. The reasons are: the reorganisation of Riga Social services, a significant increase in the number of clients and the growing problems.
Social work in conditions of crisis in Latvia
Keywords: Sociālā politika un sociālā darba organizācija