Eiropas aizsardzības stiprināšana un Baltijas valstu izaicinājumi - Turka, Renāte (Latvijas Universitāte, 2018)
Kopējās drošības un aizsardzības politika ir kļuvusi par vienu no lielākajām prioritātēm un kritiski apskatītāko diskusijas tematu Eiropas Savienībā, kas automātiski izveido jaunu platformu attīstībai valstīm, kuras ir vistuvāk ES ārējām robežām. Maģistra darba galvenais izvirzītais mērķis ir identificēt Eiropas Savienības aizsardzības un drošības sektora jaunās iespējas un piedāvātās metodes, kas tiks aktualizētas un īstenotas Daudzgadu finanšu shēmas (Multiannual Financial Framework) ietvaros no 2021. –2027.gadam, un piedāvāt ieteikumus un risinājumus, plānojot to iespējamo izmantošanu un pielietojumu Baltijas valstīs. Pētījuma rezultāti parāda, ka, pirmkārt, Eiropas Savienības valstis ir gatavas investēt kopējai drošībai noteiktajā reģionā. Otrkārt, Baltijas valstīm un Baltijas jūras reģionam ir pamatots potenciāls paplašināt savas aizsardzības opcijas. Treškārt, Latvijai ir uzskatāmi vairāki veidi un iespējas, kā izmantot piešķirtos līdzekļus un materiālus, lai efektīvi un plānveidīgi aizsargātu ārējo Eiropas Savienības robežu.

Common Security and Defence Policy has become one of European Union’s priorities, which creates a new field for development for the states closest to the external borders of the Union. The aim of the thesis is to identify the new tools and opportunities on the defence and security sector in the EU, which will be present in the following Multiannual Financial Framework 2021-2027, and to provide suggestions regarding their possible use in the Baltic States. The results of the research imply, firstly, that European countries are ready to invest in common defence for the block, secondly, the Baltic States and the Baltic Sea Region have a potential of expanding their defence capabilities and thirdly, there are several ways for Latvia to use the funds and tools provided to effectively protect the external border of the European Union.
Strengthening European defence and Baltics challenges
Keywords: Ekonomika; Common Security and Defence Policy; European Defence Fund; European Union; NATO; Baltic States