Psiholoģiskā terora darba vietā tiesiskais regulējums - Laizāne, Santa (Latvijas Universitāte, 2010)
Maģistra darbā „Psiholoģiskā terora darba vietā tiesiskais regulējums” darba autore ir aplūkojusi tiesību zinātnē līdz šim maz pētītu jautājumu. Neētiskas un aizskarošas uzvedības darba vietā apzīmēšanai netiek lietots vienots, starptautiski atzīts termins. Darba autore darbā lieto jēdzienu „psiholoģiskais terors” ar to saprotot personai nevēlamu, neētisku, aizskarošu, naidīgu rīcību, ko viena vai vairākas personas sistemātiski vērš pret darbinieku ilgstošā laika posmā, tādējādi kaitējot darbiniekam. Atbilstoši darba mērķim - noskaidrot, vai psiholoģiskā terora darba vietā tiesiskais regulējums Latvijā ir pietiekošs un efektīvs, noskaidrot tiesiskā regulējuma piemērošanas iespējas – tika izvirzīti sekojoši darba uzdevumi: noskaidrot psiholoģiskā terora jēdzienu un saturu, apzināt tiesisko regulējumu, tā piemērošanas iespējas praksē, apzināt pastāvošo problemātiku, konstatēt darbinieka un darba devēja tiesiskos aizsardzības līdzekļus. Maģistra darbs sastāv no trīs nodaļām. Pirmajā nodaļā noskaidrots psiholoģiskā terora jēdziens un saturs. Otrajā nodaļā ir apzināts Satversmes, Darba likuma un Civillikuma tiesiskais regulējums. Savukārt trešajā nodaļā tiek uzskaitīti darbinieka un darba devēja tiesiskie aizsardzības līdzekļi. Lai gan jau šobrīd pastāv tiesiskais regulējums, kas aizsargā darbinieku pret psiholoģisko teroru darba vietā, tomēr efektīgākai tiesību aizsardzībai ir nepieciešami grozījumi Darba likumā. Maģistra darbā izmantota literatūra latviešu un angļu valodās, normatīvie akti, interneta resursi. Darba autore atsaucas arī uz Tiesībsarga birojā izskatītajām pārbaudes lietām. Ņemot vērā, ka psiholoģiskais terors darba vietā tiesību zinātnē ir maz pētīts jautājums, kā arī Latvijas tiesām ir trūcīga tiesu prakse lietās par psiholoģisko teroru darba vietā, ir jāturpina šī jautājuma padziļināta izpēte.

In the master thesis „Legal regulation of mobbing in the workplace” the author deals with an issue that is poorly researched in the jurisprudence up to now. There is not a common and internationally recognized term for description of unethical and abusive behavior at work. The author uses term “mobbing” understanding by that an undesirable, unethical, offensive, and hostile behavior by one or more persons that is systematically directed to an employee in a long term thereby harming the worker. According to the objective – to determine whether legal regulation of mobbing in the workplace in Latvia is sufficient and effective and to clarify the possibilities of application – following tasks were brought forward: to clarify the concept and content of the mobbing, to identify the legal framework, its application possibilities in practice, to identify existing problems, and to recognize the remedies of an employee and an employer. The master thesis consists of three chapters. The first chapter establishes the concept and content of the mobbing. The second chapter identifies the legal regulation of Constitution, Labor Law and Civil law. While the third section lists the remedies of an employee and an employer. Although there already is a legal regulation that protects employees against mobbing in the workplace, amendments to the Labor Law are required to achieve more effective protection of rights. The literature in Latvian and English languages, normative regulations, and internet resources have been used in the development of the master thesis. The author refers also to the inspection cases reviewed by Ombudsman's office. Given that the mobbing at work is poorly studied issue in the jurisprudence, as well as the Latvian courts has scarce case law of mobbing in the workplace, in depth study of this issue should be continued.
Legal Regulation of Mobbing in the Workplace
Keywords: Juridiskā zinātne