Farmaceitiski aktīvo cietvielu solvātu veidošanās, stabilitāte un fāžu pārejas - Bērziņš, Agris (Latvijas Universitāte, 2015)
Šajā disertācijā farmaceitiski aktīvo vielu veidoto solvātu un polimorfu analīze, solvātu stabilitāte un fāžu pārejas ir izmantotas, lai tuvotos situācijai, kad, izmantojot kristāliskās struktūras informāciju, būtu iespējams pilnībā izprast un racionalizēt solvātu veidošanās virzītājspēkus, to stabilitāti un desolvatācijas mehānismu. Analizējot mildronāta dihidrāta dehidratācijas procesu un kinētiku, noskaidrots tā dehidratācijas mehānisms. Lietojot molekulāro īpašību, kristālisko struktūru un kvantu aprēķinu rezultātu analīzi, racionalizēta droperidola un benperidola solvātu veidošanās, stabilitāte un fāžu pārejas. Lai atrastu rīku solvātu termiskās stabilitātes racionalizēšanai, kā arī skaidrotu novēroto atšķirīgo šķīdinātāja molekulu novietojumu un dinamiku kristāliskajās struktūrās, ir pētīti droperidola izostrukturālie solvāti.

In this doctoral thesis analysis of the solvate and polymorph landscape, solvate stability and phase transitions of active pharmaceutical ingredients are used to approach a possibility where the crystal structures could be used to completely understand and rationalize driving forces for solvate formation, stability and desolvation mechanism. A study of the dehydration of mildronate dihydrate is used to rationalize its dehydration mechanism. Solvate formation, stability and phase transitions of droperidol and benperidol is rationalized using analysis of molecular properties, crystal structures and computational calculations. Droperidol isostructural solvates are used to find a tool for rationalization of solvate thermal stability and explain the observed different solvent molecule arrangement and dynamics in their crystal structures.
On the Rationalization of the Formation, Stability and Phase Transitions of Pharmaceutically Active Solid Substance Solvates
Elektroniskā versija nesatur pielikumus
Keywords: Ķīmija; Ķīmija, ķīmijas tehnoloģijas un biotehnoloģija