Pilsētas motīvs J. Rokpeļņa dzejā - Semerova, Lāsma (Latvijas Universitāte, 2007)
Bakalaura darba nosaukums Pilsētas motīvs Jāņa Rokpeļņa dzejā. Pētnieciskā darba analīzei izmantoti seši publicētie dzejas krājumi – Vārti [grāmatā Dzeja] (2004); Klātbūtne [grāmatā Lirika] (1999); Līme (1991); Vilciens no pilsētas R. (1986); Rīgas iedzimtais (1981); Zvaigzne putna ēna un citi (1975). Pilsētas motīva paradigma apskatīta, interpretējot simbolu – tēlu netradicionalitāti, analizēti pilsētai raksturīgākie tipāži – tēli un to izpausmes dzejā. Atsevišķi aplūkota dzejas varoņa emocionālā pasaule. Akcentēti lingvistisko un poētisko līdzekļu realizācija dzejā. Pilsētas telpa un tai raksturīgās detaļas (reālijas) un elementi aplūkoti kā emocionālās pasaules un pārdzīvojuma izteicēji. Atsevišķi apskatīta mītiskās telpas reabilitācija un neestētisko mikrotelpu akcentācijas īpatnības. Kā arī interpretētas savdabīgākās telpas un laika attieksmes. Apskatīts un interpretēts arī pilsētas telpas emocionālais aspekts. Atslēgvārdi: Jānis, Rokpelnis, pilsēta, motīvs, Rīga.

The title of bachelor thesis is “The City motive in the poetry of Janis Rokpelnis”. The following collections of poems are analysed in these thesis - Vārti [grāmatā Dzeja] (2004); Klātbūtne [grāmatā Lirika] (1999); Līme (1991); Vilciens no pilsētas R. (1986); Rīgas iedzimtais (1981); Zvaigzne putna ēna un citi (1975). The paradigm of city motive is surveyed by interpretation of unconventionality of symbols, and by analysis of city characteristic types – characters and their expressions in the poetry. Separately, the emotional world of lyrical I in poetry is discussed. The accentuation is laid on implementation of linguistic and poetical tools in poetry. The variety of lyrical personage-character/hero in the city environment. The space of the city is surveyed as the explorer of emotional world. The rehabilitation of mythical space and the accentuation properties of unaesthetic micro space are discussed separately. The peculiar spatial and temporal relational is interpreted as well. Besides, the emotional aspect of cityspace is discussed and interpreted.
Motif of the City in Jānis Rokpelnis Lyric
Keywords: Filoloģija