Skolēnu pašnovērtējuma veicināšana tamborēšanas tehnikas apguvei dizainā un tehnoloģijās 4.klasē - Gaile, Sofija (Latvijas Universitāte, 2025)
Bakalaura darba “Skolēnu pašnovērtējuma veicināšana tamborēšanas tehnikas apguvei dizainā un tehnoloģijās 4.klasē” mērķis ir teorētiski un empīriski izpētīt 4.klases skolēna pašnovērtējuma veicināšanu tamborēšanas tehnikas apguves procesā. Darba teorētiskajā daļā autore analizē teorētiskās atziņas par pašnovērtējumu, pašvadītu mācīšanos. Apskata dizaina un tehnoloģijas mācību saturu 4.klasē. Pēta tamborēšanas tehniku vēsturiski saistot to ar tehnoloģiju mācību jomu saturu. Izstrādā tematisko plānu, lai veicinātu 4.klases skolēnu pašnovērtējumu dizaina un tehnoloģiju stundās apgūstot, tamborēšanas tehniku. Empīriskākajā daļā aprakstīts empīriskais pētījums, analizēti pētījuma dati, izdarīti secinājumi. Pētījumā tika izmantotas empīriskās pētījuma metodes (pedagoģiskā novērošana, pedagoģiskā izmēģinājuma darbība). Pētījums atklāj, ka regulāra savas darbības novērtēšana palīdz skolēniem izvirzīt nākošos darbības soļus balstoties uz paveikto. Tā arī labāk tiek apgūta tamborēšanas prasme, jo visā darba izstrādes procesā ir iesaistījies skolēns, kurš regulāri plāno, uzrauga un novērtē savu darbību.

The aim of the bachelor thesis "Promoting students' self-esteem in learning crochet technique in design and technology in 4th grade" is to theoretically and empirically investigate the promotion of 4th grade students' self-esteem in the process of learning crochet technique. In the theoretical part of the thesis the author analyses theoretical findings on self-assessment, self-directed learning. The content of design and technology teaching in the 4th grade is discussed. Examines the crochet technique historically in relation to the content of the technology curriculum areas. Develops a thematic plan to promote self-assessment in design and technology lessons for Year 4 students learning crochet techniques. The empirical part describes the empirical study, analyses the data and draws conclusions. The empirical research methods (pedagogical observation, pedagogical pilot activity) were used in the study. The study reveals that regular evaluation of one's own performance helps students to set next steps based on their performance. It also improves the learning of crochet skills because the student is involved in the whole process and regularly plans, monitors and evaluates his work.
Promoting Students' Self-Assessment for the Acquisition of Crochet Techniques in Grade 4 Design and Technology
Keywords: Izglītības zinātnes; pašnovērtējums; pašvadīta mācīšanās; 4.klases skolēni; dizains un tehnoloģijas; tamborēšana