Valodas nozīme personības raksturiezīmju atklāsmē Cicerona vēstulēs - Forsta, Efesa (Latvijas Universitāte, 2019)
Šī maģistra darba mērķis ir izpētīt noteiktu adresātu vēstules dažādos Cicerona dzīves posmos, mēģinot noskaidrot, kā vēstulēs caur valodu, kādiem mākslinieciskās izteiksmes līdzekļiem, atklājas Cicerona personības spilgtākās šķautnes, un to, vai tās atšķiras privāta rakstura vēstulēs un publiskā sarakstē. Mēģināts noskaidrot, vai ir pamanāmas atšķirības izteiksmē tuvākiem cilvēkiem vai, teiksim, politiskiem oponentiem. Tāpēc, lai varētu aplūkot pēc iespējas atšķirīgākus adresātus, tika izvēlēti tuvākie ģimenes locekļi un draugi, kā arī vēsturiski zināmas Romas autoritātes, ar kurām Cicerons bija uzturējis saraksti. Darba gaitā tiek aplūkots Cicerona atstātais epistolārais mantojums, apskatītas Cicerona raksturiezīmes nozīmīgāko antīko autoru darbos, un pēdējā nodaļā veikts praktisks pētījums, kurā aplūkotas iepriekš atlasītās vēstules, to saturs un forma.

The aim of this master's thesis is to study certain recipients at different stages of Cicero's life, trying to find out how Cicero's personality's brightest traits are revealed in letters through the language and artistic expression, and whether they differ in private letters and in public correspondence. An attempt has been made to find out the obvious differences in the expression to closer family members or friends or for example to political opponents. To observe as different recipients as possible were selected closest family members, friends and prominent Roman representatives. The first part of this study is dedicated to the epistolary heritage of Cicero. In the following part is observed Cicero’s personality traits in the works of notable antique authors. And the practical part of the study is where are analyzed selected letters – it’s form and content. Key words: Cicero, personality traits. epistolary heritage, stylistics, figures, tropes.
The Significance of the Language in the Revelation of Personality Traits in Ciccero's Letters
Keywords: Filoloģija; Cicerons; personības raksturiezīmes; epistolārais mantojums; stilistika; figūras