Datora ģenerēta dzeja - Jozefa, Laura (Latvijas Universitāte, 2022)
Pēdējos gados ir bijuši vairāki mēģinājumi ar datora palīdzību automātiski ģenerēt arī ko radošu – vizuālās mākslas radīšana, radoša teksta ģenerēšana vai pat mūzikas skaņdarbu komponēšana – šīs ir tikai dažas no jomām, ar kurām darbojas mākslīgais intelekts. Dabiskās valodas ģenerēšana ir visai daudzsološa mākslīgā intelekta un datorlingvistikas apakšnozare, kuras galvenais mērķis ir izstrādāt datorprogrammas, kas spēj radīt cilvēkiem uztveramu tekstu. Starp automātiski ģenerētajiem teksta veidiem var atrast pat dažādas laika prognozes, biogrāfijas, kā arī tekstus, kas ietver sevī radošumu – dažādus stāstus, jokus vai dzeju. Automātiskā dzejas ģenerēšana ir šķietami sarežģīts uzdevums un ļoti interesants mākslīgā intelekta pētījumu temats. Maģistra darba mērķis ir parādīt, ka valodas modeļi patiešām spēj automātiski ģenerēt tekstus, ko var uzskatīt par poētiskiem, kā arī pielietot valodas modeli, lai ģenerētu dzeju latviešu valodā. Darba gaitā veikts teorijas apskats un datora ģenerētas dzejas vēstures apskats. Apskatīti un salīdzināti dažādi datora ģenerēta teksta veidošanas algoritmi. Ir izvērtēts, kurš modelis ir atbilstošāks individuālai izmantošanai ar ierobežotiem skaitļošanas resursiem dzejas ģenerēšanai un veikta tā izpēte. Balstoties uz izpētīto literatūru un iegūtajām zināšanām, izvēlēts un papildināts valodas modelis, veicot dzejas ģenerēšanu latviešu valodā.

In recent years, there have been several attempts to automatically generate something creative with the help of a computer - the creation of visual art, the generation of creative text or even the composition of musical compositions - these are just some of the areas in which artificial intelligence works. Natural language generation is a very promising sub-sector of artificial intelligence and computational linguistics, the main goal of which is to develop computer programs that can create human-perceived text. Among the automatically generated text types, you can even find various weather forecasts, biographies, as well as texts that contain creativity - various stories, jokes, or poetry. The automatic generation of poetry is a seemingly difficult task and a very interesting subject for artificial intelligence research. The aim of this work “Computer generated poetry” is to show that language models are indeed able to automatically generate texts that can be considered poetic, as well as to use a language model to generate poetry in Latvian. In the course of the work, a review of the theory and a review of the history of computer-generated poetry are made. Various computer-generated text generation algorithms are reviewed and compared. It has been evaluated which model is more suitable for individual use with limited computational resources for poetry generation and its further research has been performed. Based on the literature and the acquired knowledge, a language model has been selected, and the generation of poetry in the Latvian language has been performed.
Computer generated poetry
Keywords: Datorzinātne; dabiskās valodas apstrāde; Transformer modelis; GPT-2 modelis; datora ģenerēta dzeja