Tekstilmateriālu nodilumizturības īpašību matemātiskie modeļi atkarībā no mitruma - Dāboliņa, Inga (Latvijas Universitāte, 2024)
Bakalaura darbā ir sniegta padziļināta nodilumizturības testēšanas analīze dažādos apstākļos. Darbā tiek izmantotas gan standarta, gan eksperimentālās metodes, lai novērtētu nodilumizturību, īpašu uzmanību pievēršot Martindeila metodei. Eksperimentālās metodes ietver testus, kas veikti mitros apstākļos, un testus ar pielāgotu ciklu skaitu, lai labāk simulētu reālu tekstilmateriāla nodilumu. Šo testu rezultāti tiek rūpīgi analizēti un apspriesti, sniedzot ieskatu nodiluma uzvedībā gan mitros, gan sausos apstākļos. Nozīmīgs bakalaura darba ieguldījums ietver matemātisko modeļu izstrādi un pielietošanu nodilumizturības prognozēšanai, kā arī šo modeļu praktisko ieviešanu, izmantojot programmatūras rīkus: R un MatLab. Rezultāti tiek vizualizēti, izmantojot dažādus grafiskos attēlojumus, uzlabojot izpratni par nodiluma procesiem.

Bachelor thesis provides an in-depth analysis of wear resistance testing under various conditions. The work employs both standard and experimental methods to evaluate wear resistance, with a specific focus on the Martindale method. Experimental methods include tests conducted in wet conditions and tests with adjusted cycle counts to better simulate real-world scenarios. The results from these tests are thoroughly analyzed and discussed, providing insights into wear behaviors under both wet and dry conditions. Significant contributions of the thesis include the development and application of mathematical models to predict wear resistance, along with the practical implementation of these models using software tools such as R and MatLab. The results are visualized through various graphical representations, enhancing the understanding of the wear processes.
Mathematical models of abrasion resistance properties of textile depending on humidity
Keywords: Matemātika; tekstilmateriāli; nodilums; matemātiskie; modeļi