Rotaļu un spēļu pielietojums pirmsskolas 3.posma bērnu lasītprasmes pilnveidē - Purinova, Inga (Latvijas Universitāte, 2025)
Kvalifikācijas darba autore ir Inga Purinova. Kvalifikācijas darba temats: “Rotaļu un spēļu pielietojums pirmsskolas 3.posma bērnu lasītprasmes pilnveidē”. Šis kvalifikācijas darbs akcentē lasītprasmes nozīmīgumu pirmsskolas trešajā vecumposmā, iezīmējot tās fundamentālo lomu bērnu vispusīgajā attīstībā un sekmīgā integrācijā 21. gadsimta globalizētajā sabiedrībā. Ņemot vērā satraucošo tendenci, ka jauniešu vidū novērojama lasītprasmes pasliktināšanās, ko apstiprina 2018. gada starptautiskie pētījumi (OECD 2019), ir būtiski apzināt un pielietot efektīvas metodes, lai jau agrīnā vecumā veicinātu pozitīvu attieksmi pret lasīšanu. Darba autore uzsver rotaļu un spēļu nozīmīgo lomu kā efektīvu instrumentu lasītprasmes attīstībā. Pētījuma mērķis bija teorētiski noskaidrot un empīriski pārbaudīt, 5-6 gadus vecu bērnu lasītprasmi ietekmējošu rotaļu un spēļu organizācijas nosacījumus. Teorētiskajā daļā tiek analizēts lasītprasmes jēdziens un tā komponenti, kā arī sniegts pamatojums 5-6 gadus vecu bērnu attīstības aspektiem, izmantojot rotaļas un spēles šīs prasmes veicināšanai. Empīriskajā daļā tika īstenota daļēji strukturēta novērošana, kuras ietvaros tika aprakstīts novērojums Jūrmalas pilsētas pirmsskolas izglītības iestādē “X”, iesaistot divpadsmit bērnus. Papildus tam 34 pirmsskolas izglītības pedagogi piedalījās kā respondenti, sniedzot datus par savu profesionālo pieredzi rotaļu un spēļu pielietošanā lasītprasmes veicināšanai. Pētījuma rezultāti liecina, ka mērķtiecīgi organizētas rotaļas un spēles var būtiski uzlabot bērnu lasītprasmes līmeni un kalpot kā motivējošs un efektīvs instruments tās pilnveidošanā pirmsskolas vecumā. Ņemot vērā pētījuma konstatējumus, tiek sniegtas praktiskas rekomendācijas pirmsskolas skolotājiem par lasītprasmi atbalstošas vides izveidi, izmantojot rotaļas un spēles. Atslēgas vārdi: pirmsskola, 3. posms, lasītprasme, rotaļas, spēles, pedagoģija. Kvalifikācijas darbs sastāv no 51 lappuses, ietver 4 attēlus, 4 tabulas, 5 pielikumus un balstās uz 31 literatūras avotu.

The author of the qualification paper is Inga Purinova. The topic of the qualification paper: “The Use of Play and Games to Improve Reading Skills in Third-Stage Preschool Children”. This qualification work highlights the importance of reading skills in the third stage of preschool, emphasizing their fundamental role in children's overall development and successful integration into the globalized society of the 21st century. Considering the alarming trend of declining reading skills among youth, as confirmed by the 2018 international studies (OECD 2019), it is crucial to identify and apply effective methods to foster a positive attitude toward reading from an early age. The author emphasizes the significant role of play and games as an effective instrument in the development of reading literacy. The aim of the paper is to theoretically explore and empirically examine the conditions for organizing play and games that influence reading skills in 5–6-year-old children. The theoretical part analyzes the concept of reading skills and its components, as well as provides a justification for the developmental aspects of 5-6 year old children through the use of play and games to promote this skill. In the empirical part, a partially structured observation was conducted at a preschool education institution “X” in Jūrmala, involving twelve children. In addition, 34 preschool teachers participated as respondents, providing data on their professional experience in using play and games to enhance reading skills. The research results show that purposefully organized plays and games can significantly improve children's reading literacy levels and act as a motivating and effective tool for its development in pre-school age. Based on the findings of this study, practical recommendations are provided for preschool teachers on creating a reading-enhancing environment by integrating play and games. Keywords: preschool, third stage, reading skills, play, games, pedagogy. The qualification work consists of 51 pages, includes 4 figures, 4 tables, 5 appendices, and is based on 31 sources and references.
The Use of Play and Games to Improve Reading Skills in Third-Stage Preschool Children
Keywords: Izglītības zinātnes; pirmsskola; 3. posms; lasītprasme; rotaļas; spēles