Ķīniešu mitoloģijas problemātika, galvenie tēli un simboli - Nidbaļska, Anna (Latvijas Universitāte, 2010)
„Ķīniešu mitoloģijas problemātika, galvenie tēli un simboli” ir bakalaura darbs, kurš sastāv no četrām daļām. Pirmā daļa ir veltīta ķīniešu mitoloģijas pētīšanas aktuālajām problēmām gan Rietumu, gan Ķīniešu pētnieku starpā; otrā daļa ir veltīta ķīniešu mitoloģijas galveno simbolu aprakstam; trešā bakalaura darba daļa ir veltīta ķīniešu mitoloģijas galveno tēlu aprakstam; ceturtā daļa ir veltīta pasaules un cilvēku radīšanas, kā arī, plūdu mītiem. Tēma var būt aktuāla gan sinologu vidū, gan studentiem un parastiem lasītājiem, kuri interesējas par Ķīnas mitoloģiju. Šī bakalaura darba mērķis ir parādīt tās problēmas, ar kurām sastopas ķīniešu mitoloģijas pētnieki Rietumos un Austrumos, kā arī parādīt ķīniešu mitoloģijas specifiku, ar kuru parastais lasītājs nav iepazīstināts. Ķīnas mitoloģijas galvenie simboli un tēli ir saistīti ar ķīniešu kosmoloģiju, kura spēlēja un spēlē ļoti svarīgu lomu ķīniešu dzīvē. Šajā darbā ir analizēti mīti par pasaules un cilvēku radīšanu, kā arī plūdu mīti. Galvenie secinājumi ir sekojoši. Informācijas trūkuma dēļ dzimtajā valodā Rietumu pētnieki nereti ignorē to svarīgu informāciju par mītiem un to pētīšanu, kuru ir guvuši Ķīniešu pētnieki. Mītu vēsturiskošanas dēļ ir grūti pateikt, kāds ir bijis oriģinālais mīts, kad tas tika rakstīts un kas to ir pierakstījis. Daudzi galvenie ķīniešu mītu simboli vēl joprojām spēlē svarīgu lomu ķīniešu ikdienas dzīvē.

„Problematic of the Chinese Mythology, Main Images and Symbols” consists of four parts. The first part is dedicated to the current problems of the Chinese mythology itself, that are familiar to western scholars and Chinese scholars as well; the second part of the present research is dedicated to description of the main symbols; the third part is dedicated to description of the main images in the Chinese mythology. The fourth part describes the myths that are dedicated to the creation of the universe emergence of humankind and flood. Present theme could be actual among sinologists and students, as well as among readers, who are interested in the Chinese mythology as the summarization of the problematics of the Chinese mythology, main images, symbols and description of the myths that are dedicated to the creation of the universe, emergence of humankind and flood. The main goal of the present work is to show the most actual problems Chinese mythologists and western mythologists deal with and to show the character features of the Chinese mythology that are not familiar to an ordinary reader. Main symbols and images of the Chinese mythology have a strong connection with the Chinese cosmology. Chinese cosmology played and plays a very important role in the lifes of Chinese people. Main conclusions are following. Because of the lack of information about the Chinese mythology in the native language of the western scholars, they often ignore researches that are made by Chinese scholars. Because of the historization of the myths, it is hard to say who is the author of the myth and when it was written, as well as if the current myth is the original myth.
Problematics of the Chinese Mythology, Main Images and Symbols
Keywords: Āzijas studijas