Radošās darbības sekmēšana rokdarbos 4 - 5 gadīgiem bērniem - Siliņa, Ilze (Latvijas Universitāte, 2020)
Bakalaura darba tēma ir Radošas darbības sekmēšana rokdarbos 4 – 5 gadīgiem bērniem. Darba autors – Ilze Siliņa. Darba vadītājs – Docents Dr.paed. Dagnija Vigule. Mērķis ir teorētiski un empīriski pētīt radošas darbības sekmēšanu rokdarbos 4 – 5 gadīgiem bērniem. Bakalaura darbs sastāv no divām nodaļām: teorētiskās un empīriskās – praktiskās daļas, kurām izdalītas apakšnodaļas. Teorētiskajā daļā ir analizētas pedagoģijas, psiholoģijas zinātnieku un dažādu autoru (piemēram, R. Fišers, V. Hibnere, L. Priede, D. Vigule u.c.) atziņas par radošo darbību un radošās darbības attīstību 4 – 5 gadīgiem bērniem. Praktiskais pētījums ir par radošas darbības sekmēšanas iespējām rokdarbos 4 – 5 gadīgiem bērniem. Pētījums tika veikts X pirmsskolas izglītības iestādē, kurā piedalījās 18 bērni, vecumā no 4 līdz 5 gadiem. Pētījumā tika atspoguļots pētāmās grupas bērnu radošās darbības vērtējums pētījuma sākumā, kā arī praktiskā darbošanās un bērnu radošās darbības vērtējums pēc piedāvātajām aktivitātēm, kā arī iegūto rezultātu apkopojums, analīze un secinājumi. Nobeigumā iegūtie rezultāti ļauj secināt, ka rokdarbos tiks sekmēta 4 – 5 gadīgu bērnu radošā darbība, ja pedagoga piedāvātajās aktivitātēs bērns būs ieinteresēts, tiks dota iespēja izvēlēties dažādus materiālus, tehnikas un darboties sev piemērotā tempā. Bakalaura darbs sastāv no 2 nodaļām, 56 lapaspusēm, 7 tabulām, 17 attēliem un 64 izmantotās literatūras un citiem avotiem.

The title of this bachelor’s paper is Promotion of creative activities in handicrafts for 4-5 year old children. Author of work – Ilze Siliņa. Head of work - Docent Dr.paed. Dagnija Vigule. The aim is to both theoretically and empirically study promotion of creative activities in handicrafts for children aged 4-5. This bachelor’s paper consists of two parts: a theoretical part and an empirical or practical part. These parts are further divided into subsections. The theoretical part of this paper analyses theoretical findings made by prominent figures and authors in the fields of pedagogy and psychology (such as R. Fišers, V. Hibnere, L. Priede, D. Vigule etc.) on creative activities and development of creative activities in 4-5 year old children. The practical study of this paper dedicated to opportunities for promotion of creative activities in handicrafts for children aged 4-5. The study was carried out in the preschool educational institution X. 18 children aged 4 to 5 years took part in the study. In this paper creative activity of the study participants at the beginning of the study are evaluated, the same is done with practical work and creative activities of the children after the offered activities. The results are then summarised and analysed, conclusions are made. Based on the obtained results it can be concluded that the creative activities of 4-5 year old children can be promoted provided that: the child has an interest in the activities offered by the teacher, there is an opportunity to choose various and/or different materials and techniques, the child allowed to work at its own pace. This bachelor’s paper consists of 2 chapters, 56 pages, 7 tables, 17 images and used 64 titles of literature and other sources.
Promotion of creative activities in handicrafts for 4-5 year old children
Keywords: Skolas pedagoģija; rokdarbi; radošums; kreativitāte; pirmskola