Produkta izcelsmes valsts ietekme uz patērētāju uzvedību un pirkuma paradumiem - Čākure, Anita (Latvijas Universitāte, 2010)
Produkta izcelsmes valsts faktoram ir būtiska loma patērētāja lēmuma pieņemšanas procesā. Tā izmantošanas īpatnības un mijiedarbība ar pārējiem informācijas faktoriem ir ļoti svarīgi gan tirgvedības teorētiskajos pētījumos, gan praksē. Maģistra darba mērķis ir izpētīt Latvijas patērētāju attieksmi pret tādām produktus raksturojošām dimensijām kā cena, kvalitāte, reklāma, pieejamība un prestižs, atkarībā no tā, vai iegādājamā produkta izcelsme ir Latvijā vai ārvalstīs. Pētījumā tika izmantota strukturēta anketa, lai noskaidrotu, vai izcelsmes valsts faktors ietekmē Latvijas patērētāju produkta dimensiju novērtējumu. Vienlaikus anketā tika integrēta apgalvojumu skala respondentu etnocentrisma līmeņa noteikšanai. Pētījuma rezultāti liecina, ka aptaujāto Latvijas patērētāju etnocentrisma līmenis kopumā ir vērtējams kā vidēji zems. Salīdzinot Latvijas un ārvalstu produktu kategorijas, tādas produktu dimensijas kā kvalitāti, cenu, reklāmu un prestižu respondenti uzskata par svarīgākām ārvalstu produktu gadījumā, savukārt produktu pieejamība tiek vērtēta kā nozīmīgāka attiecībā uz Latvijas produktiem. Izmantojot statistiskās salīdzināšanas metodi, tika noteikts, ka Latvijas un ārvalstu produktu dimensiju vērtējums ir būtiski atšķirīgs.

The effect of country-of-origin has a constitutive role in consumer decision making process. Its application individuality and interaction with other information cues is important both in theoretical and practical marketing researches. The aim of graduation work is to explore Latvian consumer attitude towards product dimension like price, quality, advertisement, accessibility and prestige, depending on whether the product originates in Latvia or in foreign countries. A structured questionnaire was used in graduation work methodology to identify origin factors affecting Latvia’s consumer production dimension evaluation. At the same time in questionnaire was integrated scale of statements to measure the ethnocentrism level of respondents. The results indicated that degree of ethnocentrism for inquired Latvian consumers generally is average. There was compared Latvian and foreign production categories. It was found that dimensions like quality, price, advertisement and prestige was perceived to be more important for foreign product categories, but accessibility of production more important for local product categories. With statistical comparison method was determined, that Latvian and foreign production dimension evaluation is disparate.
Country of Origin Effect on Consumers Behaviour and Purchase Habits
Keywords: Ekonomika