Franšīzes tiesiskais regulējums ārvalstīs un Latvijā - Jarkina, Viktorija (Latvijas Universitāte, 2009)
Promocijas darbs ir zinātnisks pētījums „Franšīzes tiesiskais regulējums ārvalstīs un Latvijā”, kurā detalizēti un sistēmiski analizētas franšīzes tiesiskā regulējuma īpatnības un attīstības tendences pasaules valstīs, kā arī franšīzes līguma juridiskās kvalifikācijas un satura jautājumi romāĦu-ăermāĦu tiesību sistēmas izpratnē. Pētījuma teorētiskais pamats ir vispāratzītu tiesību zinātnes speciālistu zinātniskie darbi, praktiėu raksti, kā arī Starptautisko privāttiesību institūta, Pasaules Intelektuālā īpašuma organizācijas un Eiropas Savienības publikācijas franšīzes tiesību jautājumos. Metodoloăiskais pamats izveidots pēc padziĜinātas zinātnisko avotu analīzes un praksē aktuālo problēmjautājumu apkopošanas. Promocijas darbam ir izvirzīti šādi pamatmērėi: 1) noskaidrot franšīzes būtību; 2) piedāvāt franšīzes definīciju; 3) izpētīt un salīdzināt franšīzes tiesiskā regulējuma pamatprincipus un praktisko pielietojumu dažādās valstīs un starptautiskajos tiesību instrumentos; 4) izpētīt franšīzes līguma regulējuma modernizācijas procesus un virzienus Eiropas Savienības kontekstā; 5) analizēt biznesa formāta franšīzes līgumu kopsakarā ar līdzīga rakstura līgumiem kā sui generis līgumu; 6) noteikt franšīzes līguma kvalifikāciju un saturu romāĦu-ăermāĦu tiesību sistēmas izpratnē; 7) sagatavot normatīvā akta projektu franšīzes līgumtiesiskajam regulējumam Latvijā. Promocijas darba teorētiskā nozīme izpaužas franšīzes līguma jēdziena izpratnes problemātikas apzināšanā un tā pielietošanas teorētiskā analīzē, kā rezultātā radušās jaunas teorētiskās atziĦas un ir piedāvāts franšīzes līguma regulējums Latvijas Republikas tiesību aktos. Teorētiskās analīzes ceĜā darbā ir izteikti vairāki priekšlikumi franšīzes līguma iespējamam regulējumam Komerclikumā, kā arī ir sagatavoti un iesniegti Saeimā Komerclikuma grozījumi franšīzes līguma sakarā.

This doctoral thesis is a scientific study “Legal Regulation of Franchise in Latvia and Abroad” which analyses in detailed and systematic manner peculiarities and trends of development of legal franchise regulation in the countries of the world, as well as issues of legal qualification and content of the franchise agreement in the context of Romanic-Germanic system of law. The theoretical basis of the study is scientific works of renowned experts of law, articles by practitioners, as well as publications regarding franchise law issues by the International Institute for the Unification of Private Law, World Intellectual Property Organisation and the European Union. The methodological base is established after in-depth analysis of scientific sources and survey of the most topical practical problem issues. The following key objectives have been set forth for the doctoral thesis: 1) to elucidate the essence of franchise; 2) to offer the definition of franchise; 3) to study and compare basic principles of legal franchise regulation and practical application in various countries and international legal instruments; 4) to study the modernisation processes and directions of the regulation for the franchise agreement in the context of the European Union; 5) to analyse the business format franchise agreement in connection with agreements of similar nature as a sui generis agreement; 6) to establish the qualification and content of the franchise agreement in the understanding of the system of Romanic-Germanic law; 7) to draw a draft legislative act for contractual and legal franchise regulation in Latvia. The theoretical importance of the doctoral thesis is revealed through the study of the problems related to the meaning of the franchise agreement and theoretical analysis of its application, as a result of which new theoretical findings have been generated and regulation of the franchise agreement by the laws and regulations of the Republic of Latvia has been offered. Through its theoretical analysis the thesis sets forth several recommendations for the possible regulation of the franchise agreement in the Commercial Law, as well as amendments to the Commercial Law related to the franchise agreement have been developed and submitted to the Saeima (the Parliament).
Legal Regulation of Franchise in Latvia and Abroad
Keywords: Juridiskā zinātne; Legal science; Civil law