Vecākā pirmsskolas vecuma bērnu lasītprasmes sekmēšana - Dāboliņa, Gita (Latvijas Universitāte, 2022)
Bakalaura darbā „Vecākā pirmsskolas vecuma bērnu lasītprasmes sekmēšana” analizēta lasītprasmes izpratne un iespējas tās apguvei dažādu teorētisko pieeju ietvaros, pilnveidojot mācību vidi. Darba mērķis ir pētīt lasītprasmes veicināšanas iespējas vecākā pirmsskolas vecuma bērniem pedagoģiskajā procesā pirmsskolā. Pētījuma uzdevumi ir 1) analizēt pedagogu un psihologu atziņas par pirmsskolas vecākā vecuma bērnu attīstības iezīmēm un lasītprasmes sekmēšanu pedagoģiskajā procesā; 2) veikt praktisku pētījumu pirmsskolas vecākā vecuma bērnu lasītprasmes sekmēšanas, izmantojot dažādas pieejas un metodes rotaļnodarbībās, veidojot lasītprasmi vecinošu mācību vidi grupā un 3) izstrādāt secinājumus, priekšlikumus pirmsskolas izglītības pedagogiem lasītprasmes veicināšanai. Empīriskā pētījuma laikā tika pilnveidota mācību vide (materiālu dažādība, izvēles iespējas, pašvadītas mācīšanās iespējas) un izmantotas daudzveidīgas pieejas, kas balstās uz transakcionālās, interaktīvās un veseluma pieejas principiem, lai veicinātu 6-7 gadus vecu bērnu lasītprasmi. Pētījumā iesaistītajiem bērniem lasītprasme uzlabojās, kas pierāda hipotēzi, ka vecākā pirmsskolas vecuma bērnu lasītprasme pedagoģiskajā procesā tiek sekmēta, ja: 1) pedagogs mērķtiecīgi izmanto daudzveidīgas lasītprasmi veicinošas pieejas un metodes; 2) mācību vide grupā ir lasītprasmi veicinoša. Darbs sastāv no ievada, 2 nodaļām, secinājumiem, priekšlikumiem, 37 izmantotās literatūras avotiem un 6 pielikumiem. Darbā iekļautas 6 tabulas, 13 attēli, darba apjoms – 50 lappuses. Atslēgvārdi: lasītprasme, vide, vecākais pirmsskolas vecums, sekmēšana.

The bachelor paper "Promoting the reading skills of older preschool age children" analyses the understanding of reading skills and the possibilities for their acquisition within the framework of various theoretical methodologies, improving the learning environment. The aim of the work is to explore the possibilities for promoting reading skills for early childhood children. The objectives of the paper are 1) to gather the knowledge of pedagogues and psychologists about the characteristics of the development of older preschool age children and the promotion of reading skills in the pedagogical process; 2) to conduct an empirical study of the promotion of children’s reading skills using various approaches and methods in play lessons, creating a learning environment that promotes reading skills in a group and 3) to develop proposals for preschool education educators to promote reading skills. During the empirical study, the learning environment was improved (variety of materials, possibility to choose, self-directed learning opportunities) and diverse approaches based on the principles of transactional, interactive and holistic approach were used to promote reading skills of 6-7-year-old children. The reading skills of the children involved in the study improved, which proves the hypothesis that the reading skills of older preschool age children are improved in the pedagogical process if: 1) the teacher purposefully uses diverse approaches that promote reading skills and 2) the learning environment in the group is appropriate for developing reading skills. The paper consists of an introduction, 2 chapters, conclusions, proposals, 37 references and 6 appendices. The paper includes 6 tables, 13 pictures, volume of work – 50 pages. Keywords: reading skills, learning environment, older preschool age, promoting.
Promoting the reading skills of older preschool age children
Keywords: Skolas pedagoģija; lasītprasme; vide; vecākais pirmsskolas vecums; sekmēšana