Dabisko pļavu apsaimniekošanas rezultāti Ērgļu novadā - Pētersone, Elīna (Latvijas Universitāte, 2014)
Bakalaura darbā „Dabisko pļavu apsaimniekošanas rezultāti Ērgļu novadā” raksturota un novērtēta mēreni mitro pļavu apsaimniekošana Ērgļu novadā. Dabiskie zālāji ir nozīmīgs, bioloģiski vērtīgs biotops, kas var pastāvēt tikai pateicoties cilvēka saimnieciskajai darbībai – regulārai pļaušanai un ganīšanai. Apsaimniekošanas pārtraukšana izraisa dabisko zālāju aizaugšanu ar krūmiem un kokaugiem. Dabisko zālāju biotopiem ir nepieciešama aizsardzība. Pētījuma laikā tika apsekotas 40 mēreni mitrās pļavas, analizējot sugu sastopamību un novērtējot apsaimniekošanas veidu. Iegūtie dati tika salīdzināti ar 2005.gadā veiktās bioloģiski vērtīgo zālāju apsekošanas datiem. Apkopojot rezultātus, secināts, ka novadā ir palielinājies neapsaimniekoto zālāju skaits. Pētījuma rezultāti liecina, ka apsaimniekojot mēreni mitrās pļavas,ar tradicionālajiem apsaimniekošanas veidiem tiek saglabāta dabisko zālāju sugu daudzveidība.

Bachelor thesis “Semi-natural grassland management in Ērgļi district” describes and evaluates semi-natural grassland management in Ērgļi district. Natural grasslands are important, biologically valuable habitat that can only exist thanks to human activity – regular mowing and grazing. Abandonment cause natural grassland overgrowth with shrubs and woody plants. Natural grassland habitats need to be protected. During the study, 40 lowland meadows were surveyed, analyzing species in the grasslands and assessing management types. The obtained data were compared with the results of 2005’s semi-natural grassland survey data. Summarizing the results, it is concluded that the unmanaged grasslands were increased in numbers. The study shows that the traditional management of lowland meadows maintains grassland species diversity.
Semi-natural grassland management in Ērgļi district
Keywords: Vides zinātne