Projekts: Ražošanas uzņēmuma SIA “MANILINI” dibināšana - Dambiņa, Maija (Latvijas Universitāte, 2022)
Maģistra darba mērķis ir projekts: jauna tekstilizstrādājumu ražošanas uzņēmuma – sabiedrības ar ierobežotu atbildību (SIA) - dibināšana un tā darbības un finanšu plāna izstrāde un analīze turpmākajiem trīs ar pus gadiem. Lielu atkritumu daļu pasaulē veido apģērba un tekstila izstrādājumi, ko veicina gan patērētāju vēlme pēc jauniem produktiem, gan tekstila izstrādājumu sarežģīta otrreizējā pārstrāde, turklāt tikai pavisam neliela daļa no tekstila atkritumiem tiek pārstrādā pilnīgi jaunos apģērbos. Lai mazinātu negatīvo ietekmi uz vidi, alternatīva ir izmantot tādus dabīgus materiālus kā linu. Lina audums ir dabīgs un tas neatstāj atkritumus, jo laika gaitā sadalās. Lina materiālam ir daudz pozitīvu īpašību veselībai, piemēram, tas neizraisa alerģijas, ir elpojošs, un ir ļoti piemērots arī maziem bērniem un cilvēkiem ar jūtīgu ādu. Lins ir divas reizes ilgtspējīgāks kā kokvilnas materiāls. Patērētāji attīstītajās valstīs aizvien vairāk domā, kā uzlabot savu apkārtējo vidi, kā arī savu veselību. Zaļās domāšanas rezultātā ikdienas produktu ilgtspējība, dabīgums, un labvēlīgā ietekme uz veselību cilvēkiem ir kļuvusi ļoti nozīmīga. Izstrādājot produktus no lina materiāla ar pievilcīgu dizainu ir iespēja samazināt tekstila industrijas radīto negatīvo ietekmi uz vidi un pasniegt patērētājiem pievilcīgus produktus, kas atbilst to vēlmēm. Projekta ideja ir dibināt uzņēmumu SIA “Manilini”, kas ražos mājas tekstilizstrādājumus un apģērbu no lina auduma, veidojot izšuvumus ar zīda diegiem. Produkti tiks ražoti no sertificētiem un dabīgiem audumiem, kas apliecinās to nekaitīgumu veselībai. Produkti būs augstas kvalitātes, ražoti Latvijā, kā arī tie paplašinās apģērba un tekstila dizaina sortimentu tirgū.

The purpose of this paper is a project: the establishment of a new textile manufacturing limited liability company and the development and analysis of its operational and financial plan for the next three and a half years. Clothing and textiles account for a large share of global waste. It is driven by both consumer demand for new products and the complex recycling of textiles. Only a very small proportion of textile waste is recycled into completely new clothing. To reduce the negative impact on the environment, the alternative is to use natural materials such as linen. Linen fabric is natural and it does not leave waste due to its decomposition capabilities over time. Linen material has many positive properties for health, for instance, it does not cause allergies, is breathable, and is also very suitable for young children and people with sensitive skin. Linen is two times more sustainable than cotton. Consumers in developed countries are increasingly thinking about how to improve their environment as well as their health. As a result of green thinking, the sustainability of everyday products, the natural origin of their raw materials and the beneficial effects on human health have become very important. By developing products from linen with an attractive design, it is possible to reduce the negative environmental impact of the textile industry and to provide consumers with attractive products that meet their expectations. The idea of the project is to establish the company SIA “Manilini”, which will produce home textiles and clothing from linen fabric, embroidered with silk threads. The products will be made of certified and natural fabrics, which will prove their safety. The products will be of high quality, made in Latvia, as well as they will expand the range of clothing and textile design in the market.
Project: Establishment of manufacturing company SIA "MANILINI"
Keywords: Finanses un kredīts; Lins; Ražošana; tekstilizstrādājumi; izšūšana; dabīgs