Peptīda lunasīna un tā fragmentu efekti uz smadzeņu monoamīnu līmeni pelēm - Rozenfelds, Nauris (Latvijas Universitāte, 2015)
Lunasīns ir jaunatklāts 43 aminoskābju garš peptīds, kas sākumā tika iegūts no sojas pupiņām. Pēc tam lunasīns tika atrasts arī graudaugos un citos augos. Lunasīnam piemīt pretvēža, pretiekaisuma darbība un spēja samazināt zema blīvuma lipoproteīnu līmeni asinīs. Tomēr lunasīna ietekme uz centrālo nervu sistēmu līdz šim ir ļoti maz pētīta. Darba mērķis bija pētīt lunasīna un tā fragmentu efektu uz monoamīnu saturu peļu smadzenēs, mērot monoamīnu līmeni ar augstas efektivitātes šķidruma hromatogrāfijas un masspektrometrijas tandēma metodi. Iegūtie rezultāti liecina, ka lunasīns un tripeptīds RGD pazemina serotonīna un noradrenalīna līmeni, bet C gala fragments 23-43 papildus tam samazina arī serotonīna un dopamīna metabolītu līmeni.

Lunasin is a newly discovered 43 amino acid long peptide that was originally extracted from soy beans. Afterwards lunasin was found in cereals and other crops. Lunasin possesses anti-cancer, anti-inflammatory activity and the ability to reduce low-density lipoprotein levels. However, effects of lunasin on the central nervous system have so far been very little studied. The aim was to study effect of lunasin and its fragments on monoamine content in mouse brain measured by high-performance liquid chromatography and tandem mass spectrometry method. The obtained results show that lunasin and tripeptide RGD lower serotonin and noradrenaline levels, while C-terminal fragment 23-43 additionally also reduces serotonin and dopamine metabolite levels.
Peptide lunasine and its fragments effect on brain monoamines level in mice
Keywords: Farmācija; lunasīns; lunasīna fragmenti; monoamīni; AEŠK/MS