Datorvizualizāciju uztvere reakcijas laiku un preferenču eksperimentos - Zvirbule, Helēna (Latvijas Universitāte, 2020)
Datu vizualizācija ir efektīvs veids, lai uzlabotu datu izpratni un analīzi. Veidi, kā attēlot datus, ir daudz, un to ietekmē dažādi faktori, gan paši dati, to apjoms un struktūra, datu vizualizācijas mērķis, mērķauditorija un cilvēku uztveres principi. Bakalaura darba mērķis ir salīdzināt diagrammas tipa un krāsas ietekmi uz, pirmkārt, laiku, ko lietotājs patērē, lai atrastu prasīto informāciju attēlojumā, otrkārt, uz diagrammas vizualizācijas izvēlē. Lai to noskaidrotu, kvazieksperimentālas aptaujas veidā tika ievākti dati, par 5 diagrammu tipiem, katru izveidojot 3 krāsu variācijās. Reakcijas laiks tika noteikts ar vienkāršu jautājumu palīdzību, liekot lietotājam atrast pareizo informāciju. Preferences iegūtas respondentam no stimulu pāra, izvēloties vienu no attēlotajām vizualizācijām. Iegūto datu analīze parāda, ka starp dažādajiem diagrammu tipiem ir novērojamākas lielākas atšķirības reakcijas laikā, bet krāsu ietekme ir nebūtiska. Skatoties uz preferencēm, cilvēkiem labāk patīk vizualizācijas ar krāsām, nevis tikai melnbalti toņi, bet tipi, kas ir vienkāršāki, nepiesātināti ar informāciju.

Data visualization is an efficient way to improve the understanding and analysis of different types of data. There are many ways to display data and the decision which visualization should be chosen is impacted by a variety of factors – the data itself, the goal of the visualization, the audience, and principles of human perception. The purpose of this thesis is to compare the impact of the visualization type and colour on, first, the time the user needs to find a particular piece of information, secondly, the preference regarding a particular type of visualization. For this purpose, data was collected in a quasi-experimental survey about 5 visualization types, each presented in 3 colour schemes. The response time was determined by simple questions, asking the user to find the correct information. Preferences are derived from the task with multiple pairs of displays in which the respondents were asked to select one from each pair. According to the results, there are more differences in response times between types whereas the colours did not have a significant impact on the timing of the response. When looking at preferences, people prefer visualization types with colours (not just black and white colour schemes), and types that are simpler (avoiding over informativity).
Perception of computer visualisations in reaction time and preference experiments
Keywords: Datorzinātne; Datu vizualizācija; Vizuālā uztvere; Preferences; Reakcijas laiks