Perorālo hipoglikēmisko līdzekļu aprites datu analīze par 2014. gadu trīs "Mēness aptiekās" Rīgā, Daugavpilī, Ventspilī un pacientu aptaujas izvērtējums - Koteloviča, Irēna (Latvijas Universitāte, 2016)
Otrā tipa diabēts ir bieži sastopama hroniska vielmaiņas slimība, kas pasaulē un arī Latvijā turpina strauji pieaugt. Maģistra darba mērķis ir analizēt perorālo hipoglikemizējošo medikamentu patēriņu par 2014. gadu trīs atvērta tipa “Mēness” aptiekās: vairumā gadījumus nozīmē monopreparātus – 83%, kombinētos tikai 17%; visbiežāk izrakstītā medikamentu grupa gan pēc aprites (Ventspilī – 43%, Daugavpilī – 31%, Rīgā - 26%) gan pēc aptaujas (48%) datiem ir biguanīdi. Otrā izrakstītāka ir sulfonilurīnvielas. Pacientu aptauja parāda, ka farmaceitiem ir nozīmīga loma diabēta pacientu informēšanā un aprūpē: informāciju par diabētu slimību 14% respondentu sniedza tieši farmaceits, 28% respondentu farmaceits informēja kā rīkoties hipoglikēmijas gadījumā, 25,7% respondentu farmaceits izskaidroja cukura līmeņa kontroles nozīmi.

Type 2 is extensive chronical metabolic disease in the world, and in Latvia, it grows rapidly. The aim of this work is to analyze the consumption of the oral hypoglycaemic medicaments during 2014 year, by three open type of "Mēness" pharmacy: in most cases concern – 83%, combined only 17%; most prescribed medication group, by rotation (Ventspils - 43%, Daugavpils - 31%, in Riga - 26%) and according to dates by survey (48%) is biguanide. The second, most prescribed is sulfonylurea. The patient survey shows, that pharmacists have an important role in informing patients with diabetes and their treatment: information about diabetes 14% of respondents gave directly the pharmacist, 28% of respondents informed the pharmacist what to do in case of hypoglycaemia, 25.7% of respondents pharmacist explained the importance of controlling blood sugar.
Oral hypoglycemic medications consumption and analisys in the year of 2014. in three pharmacies „Mēness” of Riga, Daugavpils, Ventspils and analisys of patient survey
Keywords: Farmācija; cukura; diabēts; perorālie; hipoglikemizējošie; medikamenti