Farmācijas produktu atliekvielu noteikšana Pēterupes ūdenī, sedimentos, perifitonā un gliemenēs - Grūbe, Svetlana (Latvijas Universitāte, 2018)
Farmācijas produktu atliekvielu noteikšana Pēterupes ūdenī, sedimentos, perifitonā un gliemenēs. Grūbe S., zinātniskie vadītāji asoc. prof. Dr. chem. Bartkevičs V., Mg. ķīm. Ikkere L. E. Maģistra darbs, 50 lappuses, 19 attēli, 15 tabulas, 31 literatūras avots. Latviešu valodā. Darba literatūras apskatā ir apkopota vispārīgā informācija par farmācijas produktu atliekvielu nokļūšanu apkārtējā vidē, to ietekmi uz vidi, kā arī apkopoti citu autoru rezultāti par pētāmo savienojumu vērtībām dažādās matricās. Tika izmantoti ūdens, sedimentu, perifitona paraugi no piecām vietām Pēterupē un četri gliemju paraugi no Ķīšupes un Aģupes. Paraugos noteikti 23 analīti – farmācijas produktu atliekvielas no 12 medikamentu klasēm, tai skaitā arī kofeīns. Analītu kvantificēšanai izmantota masspektrometriskā metode, kas apvienota ar ultra efektīvo šķidrumu hromatogrāfiju. Maksimālās noteiktas vērtības ūdens paraugos ir kofeīnam 46,32 ng L-1, klaritromicīnam 0,18 ng L-1, valsartānam 0,26 ng L-1, ibuprofēnam 1,80 ng L-1, sulfametoksazolam 6,15 ng L-1, atorvastatīnam 1,39 ng L-1, pravastatīnam 1,39 ng L-1, acetaminofēnam 0,89 ng L-1, metoprololam 0,96 ng L-1un diklofenakam 5,17 ng L-1.Maksimālās noteiktas vērtības peifitonā sastāda losartānam 0,20 ng g-1, valsartānam 0,34 ng g-1 un gemfibrozilam 0,19 ng g-1. Maksimālās noteiktas vērtības sedimentos: azitromicīnam 2,04 ngg-1 un kofeīnam 174,8 ng g-1. Gliemju paraugos (Unio crasuss un Ancylus fluviatilis) tika detektēti pieci savienojumi: acetaminofēns, propranolols, karbamazepīns, diklofenaks un ibuprofēns ar maksimalājām vērtībām 60 ng g-1, 1,8 ng g-1, 0,23 ng g-1, 45 ng g-1 un 3,1 ng g-1 attiecīgi. Salīdzinot farmācijas produktu atliekvielu koncentrāciju Saulkrastu upju paraugos ar pētāmo analītu koncentrāciju pēc literatūras apskata, var redzēt, ka Saulkrastos tā ir mazāka. FARMĀCIJAS PRODUKTU ATLIEKVIELAS, PERIFITONS, SEDIMENTI, GLIEMJI.

Determination of pharmaceutical residues in water, sediments, periphyton and mussels from Peterupe river. Grūbe S., Supervisors Asoc. prof. Dr. chem. Bartkevich V., Mg. Ikkere L. E. Master Thesis, 50 pages, 19 figures, 15 tables, 31 literature references. In Latvian. The literature review summarizes general information on the release of pharmaceutical residues into the environment, their impact on the environment, and summarizes the results of other authors. Five samples of water, sediment and periphyton from Pēterupe and four mollusc samples from Ķīšupe and Aģupe were analyzed. The samples were tested for 23 pharmaceutical product residues from 12 drug classes, including caffeine. Mass spectrometric method combined with ultra-efficient liquid chromatography was used to quantify the analytes. Maximum values for water samples are caffeine 46.32 ng L-1, clarithromycin 0.18 ng L-1, valsartan 0.26 ng L-1, ibuprofen 1.80 ng L-1, sulfamethoxazole 6.15 ng L-1, atorvastatin 1.39 ngL-1, pravastatin 1.39 ng L-1, acetaminophen 0.89 ng L-1, metoprolol 0.96 ng L-1 and diclofenac 5.17 ng L-1. Maximum values for periphyton: losartan 0.20 ng g-1, valsartan 0.34 ng g-1 and gemfibrozil 0.19 ng g-1. The maximum values for sediment: azithromycin content of 2.04 ng g-1 and caffeine at 174.8 ng g-1. Five compounds were detected in mollusc samples (Unio crasus and Ancylus fluviatilis): acetaminophen, propranolol, carbamazepine, diclofenac, and ibuprofen with maximal maximal values of 60 ng g-1, 1.8 ng g-1, 0.23 ng g-1, 45 ng g-1 and 3.1 ng g-1 respectively. By comparing the concentration of pharmaceutical residues in the samples of the Saulkrasti rivers with the concentration of the analyzed analytes in the literature, it can be seen that the levels in Saulkrasti are lower. PHARMACEUTICAL PRODUCT RESIDUES, PERIPHYTON, SEDIMENTS, MOLLUSCS.
Determination of pharmaceutical residues in water, sediments, perifiton and mussels from Peterupe river
Keywords: Ķīmija; FARMĀCIJAS PRODUKTU ATLIEKVIELAS; PERIFITONS; GLIEMJI; SEDIMENTI